Айфеловата кула угасна в памет на загиналите в Париж
Айфеловата кула угасна в памет на загиналите в Париж / снимки: БГНЕС

Хиляди хора се събраха отново тази вечер на площад „Република” в Париж, за да почетат паметта на жертвите от вчерашното нападение в редакцията на сатиричния седмичник „Шарли ебдо”, предаде АФП.

Кметицата на Париж, социалистката Ан Идалго, бившият кмет Бертран Дьоланое, водачката на дясната опозиция в Париж Натали Косюшко-Моризе и още мнозина депутати в парижкия общински съвет запалиха свещи до статуята в центъра на площада, където от снощи са положени цветя, портрети и рисунки в памет на 12-те жертви на атентата.

Хората скандираха „Хип хип ура, ние сме Шарли”, „Шарли не е мъртъв!”, „Не ни е страх”, „Свобода на словото!”, „Да живее републиката!”. Някои носеха писалки и плакати с надпис „Аз съм Шарли”.

Айфеловата кула угасна в памет на загиналите в Париж
netinfo

Светлините на един от символите на Париж - Айфеловата кула, изгаснаха напълно тази вечер в памет на загинали при атаката. Обикновено светлини озаряват 324-метровият монумент всяка вечер, но този път в 20.00 ч. (21.00 ч. българско време) те бяха изгасени.

„Нашият глад е бил спасение за писатели, философи, журналисти, които са били заплашвани заради идеите си”, каза кметът на френската столица Ан Идалго пред френския вестник „Либерасион”.

Източник: БГНЕС, БТА