„Ислямска държава” обяви нападателите в Париж за герои
„Ислямска държава” обяви нападателите в Париж за герои / снимка: БГНЕС

Радиото на групировката „Ислямска държава” (ИД) обяви, че хората извършили атентата в Париж срещу редакцията на изданието „Шарли ебдо” са „герои”.

„Джихадистки герои са убили 12 журналисти, които са работили за френското списание „Шарли ебдо” и са ранили още 10, за да отмъстят за пророка (Мохамед)”, се казва в изявление по радиото „Ал Баян”.

Всъщност само осем журналисти загинаха в кървавата атака от сряда. Двама от другите четирима души са били полицаи.

Клонът на Ал Кайда в Северна Африка също изрази възхвала към убийците в редакцията на „Шарли ебдо”. Северноафриканският клон на организацията нарече „рицари на истината” извършителите на вчерашните убийства в редакцията на френския вестник „Шарли ебдо”, съобщи наблюдателска организация със седалище в САЩ, цитирана от Ройтерс.

Според Разузнавателната група SITE (Search for International Terrorist Entities - Издирване на международни терористични обекти), която наблюдава онлайн изявите на радикални групи, „Ал Кайда в ислямския Магреб” е поместила в профила си в Twitter арабски стихове във възхвала на убийците. В миналото тази групировка е убивала френски заложници; нейни бойци са се сражавали с частите на френската армия в Мали, изпратени там през 2013 г., припомня Ройтерс.

Източник: БГНЕС, БТА