Карикатуристи от цял свят рисуват за убитите си колеги
Карикатуристи от цял свят рисуват за убитите си колеги / Guliver/Getty Images

Сякаш за да покажат, че перата са по-силни от мечовете, карикатуристите по цял свят откликнаха на хладнокръвното убийство на техните колеги от френското сатирично списание "Шарли ебдо" по единствения начин, по който могат: със силни рисунки, говорещи повече от хиляди думи, предаде Асошиейтед прес.

Дръзки, сърдити, язвителни, предизвикателни и отрезвяващи, техните рисунки обединяват карикатуристите в скръбта и се опитват да извлекат смисъл от безсмисленото, изпращайки общо послание: ние не трябва, не можем и няма да бъдем заставени да замълчим. Някои от рисунките така точно попадат в целта, че предизвикват едновременно смях и сълзи.

Част от карикатурите можете да видите тук

"Не можах да спя през нощта, мислите ми са с моите френски колеги карикатуристи, с техните семейства и близки", писа в Туитър австралийският карикатурист Дейвид Поуп, рисуващ за в. "Канбера таймс".

Неговата рисунка показва безжизненото тяло на карикатурист и маскиран качулат въоръжен бандит, който държи все още димяща пушка и казва: "Той пръв извади пищова".

Индийският карикатурист Манджул пък е нарисувал самолет, взривяващ се при умишлен удар в Айфеловата кула, острият връх на която е преобразуван в писец на мастилена писалка.

На една от най-изразителните рисунки няма нищо. Карикатурата на Кристиан Адамс в лондонския "Дейли телеграф" показва напълно празно пространство, под което пише: "Одобрена от екстремисти карикатура". Друга карикатура в същия вестник показва въоръжен бандит, който казва на друг: "Внимавай, те може да имат писалки".

Водещите американски медии в повечето случаи избегнаха да публикуват спорните карикатури на пророка Мохамед, след като атаката срещу редакцията на "Шарли ебдо", предаде Ройтерс.

Онлайн новинарски сайтове като "Слейт" и "Дейли бийст" публикуваха карикатурите, но основни издания в САЩ, включително в. "Ню Йорк таймс", в. "Уолстрийт джърнъл", агенциите Ройтерс и Асошиейтед прес, не го направиха. Някои заявиха, че вътрешните им правила изискват да не публикуват изображения или други материали, целящи да накърнят религиозни чувства.

Отразяването на атентата във в. "Уолстрийт джърнъл" включваше малък брой провокативни карикатури от "Шарли ебдо", някои от които осмиващи основните религии, включително исляма, но нито една от тях не изобразяваше пророка Мохамед.

Седмичникът "Шарли ебдо" е добре известен с опитите си да привлече внимание чрез сатирични нападки към политически и религиозни лидери на всички религии и е публикувал множество карикатури, осмиващи пророка Мохамед. По време на нападението срещу редакцията един от нападателите е записан да крещи "Убихме "Шарли ебдо". Отмъстихме за пророка Мохамед". Мнозина мюсюлмани смятат за кощунство да се създават изображения на Мохамед и джихадистите са предупреждавали онлайн, че седмичникът ще плати за осмиването.

12 души бяха убити при терористичната атака в Париж вчера, сред тях са някои от водещите френски карикатуристи. Със страст към художествените провокации и с опиянение от свободата да се забавляват с всеки, независимо дали става дума за папи, президенти, публични личности или пророка Мохамед, те често си навличаха гняв и заплахи заради своята работа.

Източник: БТА