Задържаха 7 души за атентата в Париж
Задържаха 7 души за атентата в Париж / снимка: БГНЕС

Общо 7 души са задържани по време на среднощната операция по издирването на двамата братя, извършили вчерашния терористичен акт в Париж срещу сатирично издание, при който бяха убити 12 души.

Източник от френската съдебна система заяви, че мъже и жени, приближени до двамата братя, в момента се разпитват от полицията, но не съобщава къде са били заловени те.
Премиерът Манюел Валс каза пред радио RTL, че двамата заподозрени, които все още не са открити, са известни на разузнавателните служби и "без съмнение" са проучвани и преди вчерашното нападение.

Маскираните и облечени в черно въоръжени мъже нахлуха в редакцията на френското издание "Шарли ебдо" вчера сутринта. Бяха убити общо 12 души - някои от най-изявените френски карикатуристи и двама полицаи.

По-рано полицията издаде заповеди за арест на Шериф Куаши на 32 г., джихадист, обвинен през 2008 г. за участие в мрежа за изпращане на бойци в Ирак, и на 34-годишния му брат Саид. И двамата са родени в Париж, но са с алжирски произход. Шериф Куаши е известен под името Абу Иден. Той е свързан с мрежата "Бют-Шомон" за вербуване на доброволци за джихад в редиците на иракското крило на "Ал-Кайда", навремето ръководено от Абу Мусаб ал-Заркауи. Щериф Куаши е арестуван точно преди да замине за Сирия и след това за Ирак. Той е съден през 2008 г. и получава 3 години затвор, от които 18 месеца - условно.

Две години по-късно името му се цитира във връзка с планиране на бягство от затвора на ислямиста Смаин Али Белкасем, който през 2002 г. е осъден до живот за атентат на метростанция в Париж през октомври 1995г. (с 30 ранени). Шериф Куаши е подозиран за близки връзки с друг известен френски радикален ислямист - Джамел Бегал, който излежава десетгодишна присъда за подготовка на атентати, допълва БГНЕС.

Френската полиция разпространи обръщение към гражданите с призив за съдействие при откриване на свидетели на кървавото нападение в редакцията на "Шарли ебдо". За целта полицията разпространи снимки на двамата заподозрени братя, които продължават да се издирват. Според силите на реда двамата са опасни и вероятно са въоръжени.