Хиляди на митинг в Париж в памет на жертвите от атентата в „Шарли Ебдо”
Хиляди на митинг в Париж в памет на жертвите от атентата в „Шарли Ебдо” / снимки: БГНЕС

Над 100 000 души излязоха по улиците на Франция в памет на жертвите на кръвопролитния атентат срещу сатиричния седмичник "Шарли ебдо", предаде Франс прес.

Списанието е символ на свободата на словото и от години е заплашван за карикатурите си на ислямския пророк Мохамед.

В Париж 35 000 души, по данни на полицията, се събраха на площад "Република", недалеч от офисите на Шарли ебдо". Мнозина носеха черна лепенка или табела с надпис "Аз съм Шарли" - лозунг на съпричастност с 12-те жертви на атентата.

Във втория по големина френски град Марсилия участниците в митинга бяха 7000 души, а в третия по големина град Лион - между 10 и 15 000 души. В югозападния град Тулуза в митинга участваха около 10 000 души, по данни на полицията.

Хиляди на митинг в Париж в памет на жертвите от атентата в Шарли Ебдо
netinfo

Митинги имаше и в още десетина други френски града. Сред участниците на митинга в Париж мнозина носеха черна лепенка или табела с надпис "Аз съм Шарли", лозунг на солидарност с жертвите, който върви и по Туитър. Някои хора държаха свещи. Други носеха моливи, символ на свободата на пресата. Отначало участниците бяха смълчани, но после аплодираха и викаха "Шарли, Шарли".

В митинга участваха редица политици, сред които председателят на парламента Клод Бартолон и първият секретар на управляващата Социалистическа партия Жан-Кристоф Камбаделис. Кметицата на Париж Ан Идалго, също от Социалистическата партия, обяви намерението си да направи "Шарли ебдо" почетен гражданин на столицата.

Социалистическата партия и всички леви партии призоваха за републиканско шествие в събота следобед в Париж. Френският премиер Манюел Валс покани на него бившия десен президент Никола Саркози и партията му Съюз за народно движение, съобщиха от обкръжението на Саркози.

Френският президент социалист Франсоа Оланд призова сънародниците си да покажат, че страната е единна след атентата срещу "Шарли ебдо". Той обяви ден на национален траур утре.

Около 500 души, по данни на полицията, се събраха и пред посолството на Франция в Берлин в памет на жертвите на атентата срещу сатиричния седмичник "Шарли ебдо" в Париж, предаде Франс прес. Призивът за този митинг бе отправен преди няколко часа в социалните мрежи. Пред посолството, което се намира близо до Бранденбургската врата в центъра на Берлин, мнозина демонстранти носеха свещи или табели с надпис "Аз съм Шарли" или бивши първи страници на "Шарли ебдо".

Група немци скандира на френски: "Да живее свободата на пресата, да живее карикатурата", а други държаха табела с надпис "Европа единна в съпричастността".

Източник: БТА

Хиляди на митинг в Париж в памет на жертвите от атентата в Шарли Ебдо
netinfo