Стефан Манов: Вече ще има две Франции - преди и след 7 януари 2015 г.
Стефан Манов: Вече ще има две Франции - преди и след 7 януари 2015 г. / netinfo

„Касапница" и „абсолютно варварство" - така медии и политици във Франция определят нападението в редакцията на френския сатиричен вестник "Шарли Ебдо" (Charlie Hebdo) в Париж, предаде за Дарик Стефан Манов. Най-малко 12 са загиналите при стрелбата в редакцията и последващото преследване на нападателите, като българинът съобщи, че информацията досега е за над 20 ранени.

Коментаторите във Франция не се колебаят да сравняват тази трагедия със събитията на 11 септември 2001 г. в Америка. Всички казват, че ще има две Франции - преди и след 7 януари 2015 г., коментира още Манов.

„Става дума за абсолютно варварство. Това е най-тежкият атентат, който Франция е познавала в своята близка история. Досега не е имало такъв терористичен акт на френска територия", каза Манов.

По думите му символът е жесток. „Става дума за сатиричния вестник „Шарли ебдо", който е институция във френския културен и политически небосклон. Това е силно ангажиран вестник с каузата на правата на човека и е едно от остриетата в културната битка срещу ислямския тоталитаризъм", напомни Манов.

Минути преди атентата в новогодишната си честитка към читателите в Туитър сатиричният седмичник отново осмива ислямския фундаментализъм.

„Шокът е пълен, атентатът се възприема като удар в сърцето на френската демокрация. Наблюдателите тук не се колебаят на сравняват ситуацията във Франция днес с тази от атентатите на 11 септември в САЩ. Всички казват, че ще има две Франции - преди и след 7 януари 2015 година", каза Манов.Той уточни, че до момента официалните коментари избягват употребата на думата „ислямски тероризъм". „Франция показва едно изключително достойно и професионално ниво на поведение в такава ситуация - президентът посочи, че Франция трябва да бъде единна", отбеляза българинът.

Веднага антитерористичното ниво беше повишено на максимално в Париж и областта. Властите информират за многобройни опити за атентати, предотвратени в последните няколко седмици, каза още Стефан Манов.

По думите му в съзнанието на французите се наблюдава едно стъписване. Той обаче напомним, че Франция силно е настъпила ислямистките интереси в Африка. Така че не е изключено да има връзка с присъствието на Франция в Мали или Централна Африка, но това ще го разберем в следващите часове и дни, когато има информация от полицията и специалното звено против тероризма и специалната прокуратура, допълни Манов.