Следпразничният период е време не за равносметка, а за поставяне на нови цели, смята психолог
Следпразничният период е време не за равносметка, а за поставяне на нови цели, смята психолог / Thinkstock/Getty Images
Следпразничният период е време не за равносметка, а за поставяне на нови цели, смята психолог
77251
Следпразничният период е време не за равносметка, а за поставяне на нови цели, смята психолог
  • Следпразничният период е време не за равносметка, а за поставяне на нови цели, смята психолог

Коледните и новогодишни празници обикновено са свързани с много веселие, семеен уют и топлина. Дните след това обаче често носят тъга и тревожност. Мнозина се отдават на самоанализ и на мрачни мисли. Истината е, че следпразничният период е време не за равносметка, а за поставяне на нови цели, каза в интервю за Дарик психологът от Велико Търново Аксиния Цветанова.

Депресията е честа гостенка в домовете на българина особено след празниците. „Това е нормално състояние, когато е в рамките на понижено настроение, тонус и нежелание да се втурнем отново към онзи ритъм, на който сме свикнали”, посочи психологът. Според нея всички имаме цикли в живота си. Постоянно редуваме динамичното ежедневие към по- забавения темп. „Днес обаче сме пренавити като пружини и нормално състояние като меланхолия или отпуснатост се превръща в депресия”, категорична е Аксиния Цветанова.

За едни дните след празниците са нормални, а други по- трудно влизат в ежедневието. Нормалното психично здраве предполага бързо превключване. Това е типично за децата- в един момент се смеят, а после  плачат. При възрастния човек обаче, заради натрупан във времето стрес, това се случва много бавно. Тук също се крие причина за следпразничната депресия, смята психологът.

„Трябва да се научим да почиваме всеки ден по малко, всяка седмица и всеки месец повече. Българинът не е свикнал да си ползва отпуските и не обръща внимание, че след напрежение трябва да има и отпускане. Натрупването води до депресии и до неблагоприятни неща за нас. В основата е балансът”, допълни Аксиния.

Според нея това състояние е проблем на съвремието. Празнуването без съдържание често води до негативни емоции. „Нашите баби и дядовци са имали много ритуали.  Самата дума означава спасение. За мен ритуала, ако има съдържание, дава спокойствие, държи ни „заземени”, свързани с реалността, прави ни по- здрави. Днес празниците са празна опаковка”, каза още психологът.

Много хора свързват следпразничната депресия с коледната елха. Някои избират да я оставят украсена чак до пролетта, а други просто концентрират вниманието си върху лятната почивка. „Планирането е един от най- хубавите начини да се движиш от хубаво към по- хубаво. Вниманието трябва да е насочено не към равносметката, а към новите цели и посоки”, съветва Аксиния Цветанова. Тя подчерта, че най- хубавият и прекрасен подарък е този, който се случва в душата.