Как се е появил снежният човек?
Как се е появил снежният човек? / Thinkstock/Getty Images

Как се е наложил образът на снежния човек?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Бързаме да отговорим, докато все още има сняг навън, защото после ще е късно.
Снежният човек се прави от сняг, а снегът е достъпен материал в определени географски ширини. С него се работи лесно, но проблемът е, че каквото и да се направи, то е нетрайно. Всъщност това е трагедията на снежния човек - хем е много популярен, хем е трудно да се проследи историята му, което прави въпроса доста сложен.

Не са много научните трудове, които се занимават с тази история. Най-значимият, разбира се, е на Боб Екстейн -"История на снежният човек", в която са изследвани огромен брой културни свидетелства, за да се открие най-ранния документиран снежен човек. Следите водят до Средновековието. За първи път снежен човек се появява като илюстрация през 1380 година. Документът е Часослов. Часослов е църковно богослужебна книга, използвана най-вече в православната богослужебна практика. Часословът съдържа псалми, молитви, песнопения, и прочее текстове от дневния богослужебен кръг. Въпросното копие се пази в музея в Хага. Към един от текстовете има илюстрация на снежен човек, но това не означава автоматично, че функцията му в Средновековието е била религиозна, макар че може да е имало и такъв нюанс.

Оттам нататък снежни човеци се появяват на най-неочаквани места в историята. А първата фотография на снежен човек е от 1845 година, тоест от самата зора на фотографията. Значи, че снежните човеци са били винаги около нас, просто историците доста късно са им обърнали внимание. Вероятно, макар че става дума за спекулация, практиката да се прави снежен човек датира още от горния палеолит, когато с лесния за обработка материал сняг, е можело да се изработват фигури на божества, които после са се стопявали. В този смисъл вероятно първите снежни човеци са имали и обредна функция. Това знаем индиректно. Става въпрос за научна спекулация, тъй като доказателствата отдавна са се стопили. Вероятно снежният човек е бил част от паганските вярвания, макар че обичаят да се правят снежни човеци е получил доста различни трансформации. Снежният човек, като много други езически ритуали, става част от коледната традиция. Така неговата религиозна функция се изчиства и се свежда до детско забавление-радост от снега. Наличието на морков за нос пък вероятно е вероятно е немска традиция.

Пак казваме, че в тази област всичко е въпрос на предположения. Но най-ранните илюстрации на снежен човек с морков за нос са от Германия. Ще ви бъде интересно да знаете, че обикновено старите снежни човеци са много големи, надхвърлят задължително човешкия ръст, гиганти са, тъй като снегът позволява да направиш много по-голяма фигура, отколкото други материали. Днес снежният човек е с по-скромни размери и вече неизменна част от коледната традиция, стига да има сняг. Защото без сняг не се получават много добри снежни човеци.

Толкова можем да кажем по въпроса за историята на снежния човек, история, която доста се е разтопила, признаваме си.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате