Домашните уреди вече ще работят с понятия от човешката логика
Домашните уреди вече ще работят с понятия от човешката логика / снимка: Guliver/Getty Images

В подготовката на новогодишната суетня всеки е изпълнен с желание да направи жилището си по-уютно, но и по-икономично. Все повече се търсят уреди, които ефективно да намаляват разходите на семейството или фирмата за енергия. В резултат на новото поколение уреди жилището, което обитаваме се превръща в информационно пространство, където се обменят данни.

Още през 1999 г. Майкрософт предложи визията си за интелигентния дом - симпатична, оригинално футуристична за времето си идея. На хладилника тогава се възлагаше задачата да прави списък за пазаруване, ако нещо липсва в него, а на кофата за боклук - да напомня, че е пълна и трябва да бъде изхвърлена. Това вече е минало. Някои от днешните потребители не са доволни от степента на автоматизация и търсят все по-успешни и близки до човешкото поведение и действия прибори-помощници, което стимулира разработките и дава увереност на производителите да предлагат все по-умни уреди. За идеите на инженерите и конструкторите БТА разговаря с преподавателите от Варненския технически университет доц. Никола Николов и гл. ас. Венци Узунов от катедра Автоматизация на производството.

Технологията на умните неща

Всяко едно устройство все още разчита на човека, за да му даде инструкции за работа, разказа пред БТА Узунов. Според него, за да бъде интелигентно "нещо", то трябва да може да се самообучава. Изкуственият интелект е област в рамките на компютърните науки, който се опитва да изгради повишена интелигентност в компютърните системи, казва специалистът. Според него най-простият пример за изкуствен интелект са онлайн речниците, при които, ако предложеният от машината превод не удовлетворява, може да бъде коригиран и допълнен. Програмата възприема корекциите и ги прилага по-нататък.

За съжаление в България използването на интелигентността от конструкторите се свежда до интегриране на отделните системи в една, посочва Узунов. После уточнява, че тези системи не са абсолютно независими, а са интегрирани така, че ако например някакво събитие настъпва в една от тях, то да предизвиква реакция и в другата. Типичен модел на такова поведение е, ако бъде подаден сигнал за пожар в една от системите, тя да извърши поредица от други действия - да затвори асансьорните шахти, като в същото време да отвори аварийните врати. Обикновено самата система е предварително програмирана, допълва Узунов. За жилищата той посочва, че има възможност да се прилагат системи, които да позволяват да се симулира присъствие в дома, докато стопаните отсъстват, да се поддържа определена температура при отсъствието им или да се спускат или вдигат щорите на прозорците при по-силно или по слабо слънце.

Цел при конструирането и производството на интелигентни уреди освен приложната функционалност е намаляването потреблението на електроенергия. Пример за ефективност са интелигентните електромери, които освен, че ще подават информация за и към потребителите, могат да обменят данни с останалите уреди в дома, посочва Узунов. По този начин "умният" електромер ще уведоми даден уред, че търсенето на електроенергия в момента е голямо и цената й е по-висока. В отговор хладилникът, може временно да се самоизключи, казва инженерът. После допълва, че с въвеждането на интелигентната мрежова битова техника например периодът на размразяване при хладилниците се измества във време, когато цялостната консумация на ток е най-слаба.

Електроуредите ще харчат все по-малко електроенергия, което позволява те да бъдат постоянно включени и свързани и така чрез свързаността да се осъществява и ниво на общуване, допълва Узунов. Чисто технически това става благодарение на контролери - т.е. управляващи устройства. Все по-отчетлива е тенденцията всички контролери, вградени в домакински уреди, да могат да се свързват в локална мрежа и да общуват с интелигентния телефон на собственика, посочва инженерът. Специалистът разяснява, че човек може да получи информация например от ютията си - дали е включена, каква е температурата й, и дали има още вода в резервоара. Когато говорим за контролер, трябва да си представяме, че това е само един обикновен чип, посочва Узунов. По думите му осъществяването на комуникацията може да се реализира през екрана на телефона, от който може да се влезе във всеки един уред и, ако се налага, да се коригират параметрите и поведението му.

Ако представата за глобалната мрежа за нас е интернет, има и друга Глобална мрежа, само че за производство и продажба на електроника и уреди за бита, която обхваща повече от 80 страни и региони, посочва Узунов. Според него технологиите могат да бъдат пирамидално изобразени при описването през годините. Нагледно те изглеждат така, ако времето преди 1980 г. се характеризират като период на единичните апарати, то през 90-те години на пазара се появяват и доминират многофункционалните разпознавателни системи, а към края на десетилетието се налагат и интегрираните системи, и първите опити на идеята за компактна интегрирана сграда. След милениума инвестициите се насочват към увеличаване на капацитета и технологиите за ефективност, както и за реализацията на вертикална интеграция, която да предоставя на потребителите комплексни услуги чрез най-новите технологии.

Според Узунов динамиката в осигуряване на производствени мощности е висока, а илюстрация за това твърдение е усилието на един от големите производители на битова техника, който предвижда въвеждане на нови мощности, които през 2015 г. трябва да предложат на пазара 3 милиона хладилници и перални машини. А от 2017 г. той ще бъде в състояние да произвежда по 8 милиона устройства годишно. Статистиката сочи, че през 2013 г., само една от глобалните корпорации за уреди постига ръст в продажбите от 13,7 милиарда щатски долара.

Често по-консервативно настроените потребители оспорват необходимостта от подмяната на класическите уреди за дома и бита с "умни", допълва доц. Николов. Той посочва, че хората трябва да имат предвид две неща, когато ползват домакинските уреди - че те осигуряват комфорт и че са енергийно ефективни. Едно голямо перо за енергийната ефективност на дома е осветлението, продължава Николов. Според него, ако се инсталират подходящи системи за управление на осветлението, може да се постигне до 50 процента намаляване на разходите за него. Този процент ще бъде най-висок за големите сгради, ще намалява за еднофамилните къщи, а още по-малък ще бъде за апартамент, посочва експертът.

В подкрепа на твърдението за ефективността на системите Узунов дава пример с един от големите варненски търговски центрове. Всичко в сградата е навързано в една система, така настроена, че през зимата почти не се налага допълнително отопление. Според специалиста това става благодарение на присъствието на многото хора, които непрекъснато отделят топлина, осветлението допълнително затопля въздуха и не се налага вкарвания въздух да се загрява допълнително. Системите за управление много точно регулират и управляват уредите така, че затопленият вече мръсен въздух топлоотдава на чистия въздух, казва Узунов, което на практика икономисва енергия за подгряването му. Той уточнява, че на базата на статистиката са направени много точни разчети на посещаемостта през дните от седмицата и часовете, в които има повече или по-малко хора, което е отразено в количеството необходима енергия за нормалното функциониране на сградата.

Според Николов, за да се постигне желаната ефективност, трябва да се имат предвид два фактора - проектиращ и експлоатационен. Необходимо е още в стадия проектиране да бъдат заложени интелигентните системи, така че при експлоатацията на цялата сграда да може да се постигне желаната ефективност, разказва ученият. Той уточнява, че успоредно с проектите за ел. инсталация и другите инженерни документи, с които се комплектова архитектурният проект, трябва да се добави и този за автоматизираната система.

Технологиите няма да се съобразят, хората трябва да направят това усилие

Въпреки негативизма към технологиите връщане назад няма, казва Николов. Според него всичко е въпрос на въображение, когато хората пристъпват към ползването на определен уред. Важно е, дори да не са наясно с технологията, потребителите да полагат начално усилие, за да ползват апарата с пълните му възможности. Технологиите няма да се съобразят, хората трябва да направят нужното и затова от години на Запад се говори за обучение през целия живот, посочва Николов.

Идва поколението на Размитите управляващи системи. Те правят възможна появата на интелигентните домашни помощници, с които още повече се облекчава всекидневният домашен труд, допълват инженерите. Според тях тези уреди вече могат да комуникират с нас, но още по-важното е - имат способност да общуват и помежду си. Новите технически "чудесии" гарантират, че дори човек да няма необходимите технически познания, не трябва да се притеснява за начина, по-който ще работи с тях. Мрежово свързаните домакински уреди рационализират живота на семейството, като добавя свободно време за домакинята, докато уредите сами изпълняват конкретни задачи, казва Николов. Той допълва, че уредите вече ще работят с понятия. Дава пример с климатиците - които от тук нататък ще боравят с понятия като "топло", "по-топло" или "горещо", "хладно", "студено", вместо да се задават стойности на температурата.

Това се случва, защото експертите предварително са въвели не параметри, а човешката логика, пояснява Узунов и уточнява, че тези експертни системи ползват правила, основаващи се на условия. На тази база се правят асоциации със зададените диапазони, например към диапазона хладно се пояснява по-хладно или студено и обратното топло или по-топло, което преведено на езика на съответната машина ще включва или изключва отоплителната или охлаждащата част на интелигентния климатик в различни степени, разяснява инженерът. Умната прахосмукачка преценява да работи с мощност според степента на замърсеност на пода, продължава специалистът. Когато се всмуква въздухът, прахът преминава през сензор, който го анализира и препоръчва на двигателя да усили или намали оборотите, което променя и потреблението на енергия. В началото на тази своеобразна верига от мрежово свързани домашни уреди ще стои безжичният смарт концентратор, който ще свързва умния телефон със всеки един интелигентен уред.

Умните уреди, завършва Узунов, всъщност са важните "неща", които от тук нататък ще са навсякъде около нас. Според инженерите все повече ще бъдем заобиколени от множество микроуправляващи устройства, които ще ни помагат в ежедневието. Така, че подгответе се за едно ново предизвикателство - да разберем и работим с умните уреди в и извън мрежата им, със софтуерните мрежи или хибридните облачни услуги, казва специалистът. И с усмивка обобщава, че усилието на инженерите всъщност е насочено към това, когато абонатът получава сметката си за ток, да не замръзва от ужас.

Източник: БТА