Затворени пътища и селища без ток заради снега
Затворени пътища и селища без ток заради снега / снимка: Dariknews.bg, Русе

Затворени пътища и селища без ток - това са резултатите след падналия сняг в страната.

Републиканските пътища са проходими при зимни условия, информират от Агенция "Пътна инфраструктура". Над 600 машини са почиствали пътищата в районите със снеговалеж през изминалата нощ.

За днешния ден е обявен жълт код за силен вятър, сняг и поледици за всички области в страната. Агенция "Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със скорост, съобразена с метеорологичните условия, и да спазват указанията на "Пътна полиция".

В Ловешка област са затворени пътищата Шипково - Рибарица и Деветаки - Брестово, съобщи областният управител Мадлена Бояджиева. По думите й до тези населени места има достъп по други маршрути. Навсякъде в областта се почиства и всички останали пътища са проходими при зимни условия.

Затворен е и проходът Троян - Кърнаре.

От електроразпределителното дружество информираха, че заради аварии в електропреносната мрежа няма ток в отделни райони на Ловеч и Летница, както и в селата Слатина, Славяни и Лисец. Екипите на дружеството работят по отстраняване на авариите. През последното денонощие най-много сняг е паднал в Лесидрен, община Угърчин - 22 см, съобщиха за БТА от хидрометеорологичната служба. В останалите райони в областта снежната покривка е между 12 и 20 см, като в Ловеч е 13 см. Нивата на реките са се покачили само с 1-2 см.

Поради силен вятър, снегонавявания и нулева видимост се затварят за движение на пътят Силистра-Шумен, пътят Силистра-Русе, Силистра-Добрич и пътят Дулово-Исперих, в област Силистра. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Движението ще бъде възстановено след нормализиране на изключително тежката метеорологична обстановка в областта, се посочва в съобщението.

 

Два пътни участъка в Русенска община са затворени, съобщи директорът на дирекция „Управление при кризи" в Общината Спасимир Димитров. Това са Мартен - Николово и Николово - Червена вода. В момента те са неефективни за почистване, затова се изчаква спирането на снега, коментира Димитров. Останалите пътища в региона са проходими. Четири села са без ток заради снеговалежа, това са Бъзън, Басарбово, Николово и Просена. От сутринта екипи на Енерго Про работят по отстраняване на проблемите, каза още Димитров.

В Сливен вятърът достига 24-25 м/сек

В Сливен вятърът е пулсиращ и достига 24-25 м/сек, съобщи за БТА инж. Снежана Кънева, началник на отдел "Сигурност, управление при кризи и отбранително-мобилизационна подготовка" в община Сливен. Вятърът е от ранните часове на днешния ден, предхождан от дъжд - около 14 л/кв.м. Снежната покривка в балканската част на общината достига около 5-6 см. Няма сигнали за поражения с изключение на скъсани платна на билбордове. Всички аварийни екипи от отдела са в готовност, както и двете фирми, които отговарят за снегопочистването.

Въпреки вятъра и снеговалежа по основните пътища на област Плевен не са допуснати снегонавявания и преспи. Това съобщи директорът на Областното пътно управление инж. Ивайло Денчев. Той уточни, че над 90 снегопочистващи машини са ангажирани, за да поддържат шосетата в района при зимни условия. Обработени са основните направления - Плевен-София, Плевен-Русе и Плевен-Ловеч. Повечето от третокласните пътища също са почистени, но те ще бъдат уширени за движението на превозни средства след като се приключи работата по главните направления, посочи директорът на Пътното управление в Плевен.

Всички товарни моторни превозни средства над 12 тона трябва да се движат задължително с вериги по пътя Правец-Етрополе. Това съобщиха от пресцентър на Агенция "Пътна инфраструктура". Мярката се налага поради обилен снеговалеж и снегонавявания.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg