Над 1000 души изпратиха в последния му земен път загиналия граничен полицай
Над 1000 души изпратиха в последния му земен път загиналия граничен полицай / снимка: БГНЕС

Над 1000 души се стекоха в неделя на погребението на загиналия полицай от Гранични войски. Двуседмичната командировка на 34-годишния Асен Асенов от свищовското село Ореш на българо-турската граница завърши фатално в нощта срещу 26 декември.

Да го изпратят в последния му път в Ореш пристигнаха министърът на вътрешните работи Веселин Вучков и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, съобщава "Труд". В траурното шествие, което мина по улиците, се включиха жителите на почерненото село, както и колеги на Асенов от цялата страна.

Траурната церемония продължи над 2 часа и половина и бе водена от католически свещеник, тъй като местното население изповядва католическата вяра. Ковчегът с тялото на загиналия полицай бе положен с почести под звуците на военен оркестър и салюти.

"Сега не е моментът и мястото да коментирам. В понеделник ще дам официално изявление по случая", каза министър Вучков.

Докато бавно следваха катафалката, близки и приятели на Асен Асенов тихо роптаеха: "Момчето стана жертва на остряла техника и безхаберието на ръководството на МВР. Като изпращат хора да изпълняват такива отговорни мисии, държавата трябва да се погрижи и за тяхната сигурност".

Асен Василев Асенов загина при преобръщането на полицейски камион близо до турско-българската граница. Старото возило се преобърна в дълбоко дере на няколко километра от село Горно Ябълково, а при катастрофата пострадаха още 14 полицаи. Повечето от тях са със счупвания и са транспортирани в болница без опасност за живота. В злощастната нощ Асенов бил зад волана на камиона и останал затиснат под него. Младият мъж остави сирачета две дъщерички на 10 и 6 години.