Местан: До днес единствената присъда за Възродителния процес е морална
Местан: До днес единствената присъда за Възродителния процес е морална / снимка: Dariknews.bg, Кърджали

Отговорността да няма осъден за т.нар. Възродителен процес е на специалните институции на българската държава и на българската правоохранителна система. Това заяви в Момчилград лидерът на ДПС Лютви Местан по време на възпоменателния митинг по повод 30 години от мирните протести срещу тоталитарната система.

По думите му ДПС е част от политическата система на България, а партиите не разследват, не повдигат обвинения и не издават присъди.

„Дължим на жертвите отговор на въпроса ще се понесе ли наказателна отговорност за т.нар. Възродителен процес. За ДПС като партия, представляваща жертвите фактът, че няма нито един осъден, е болка”, каза пред участниците в митинга Местан.

Затова, по думите му, ДПС ще подкрепи законопроекта за отпадане на давността от престъпленията по време на Възродителния процес, внесен още в началото на работата на 43-ото Народно събрание, без да има претенции за авторство над него.   

Според лидерът на ДПС до момента единствената присъда за случилото се в зимата на 1984-1985 г. е морална и тя е била произнесена с приемането на декларацията срещу Възродителния процес от 41-ото Народно събрание.

Местан обаче попита кога част от партиите, които са я подкрепили тогава, са искрени - „когато гласуваха декларацията или когато днес се съюзяват с крайния национализъм и с ксенофобията, част от днешното управление на България”.