Военният министър: Реформите са задължителни
Военният министър: Реформите са задължителни / снимка: БГНЕС, архив

Реформите са задължителни - те очевидно ще бъдат тежки в някои сфери. Това заяви в Плевен министърът на отбраната Николай Ненчев. На първо място трябва да повдигнем духа на Българската армия и българския военнослужещ, защото впечатленията, които имам до момента са, че духът не е на нивото, което очакваме.

По думите му е изключително важна модернизацията на армията ни за привеждането й към стандартите на НАТО. Всичките ни усилия трябва да бъдат в тази посока, подчерта той. В противен случаи ние сме в състояние на несъответствие и много трудно провеждаме съвместни мероприятия и обучения, защото използваме различни техники, поясни министърът.

Въпреки орязания бюджет трябва да направим всичко възможно да модернизираме и превъоръжим Българската армия възможно най-скоро, отбеляза министър Ненчев.

По отношение на мисиите зад граница той посочи, че ще продължим да изпълняваме ангажиментите си така, както сме ги приели пред нашите съюзници
от НАТО.

Помолен да коментира изказване от вчера на лидерът на ДПС за необходимост от отстраняване на Патриотичния фронт от управлението и неговата прогноза за избори догодина, министърът, който е и председател на БЗНС, каза, че му се иска Лютви Местан, освен българските турци, да споменава и българските земеделци - николапетковисти, които са били по лагерите, българските интелектуалци - хора от други политически партии, които не по-малко са пострадали по време на режима.

С Патриотичния фронт ни свързват едни и същи виждания по отношение на атлантическата ни и европейска ориентация - почти не намирам разлика в нашите политически идеологии, каза председателят на БЗНС, министър Ненчев. В Плевен той взе участие в проявите, посветени на 115 години от създаването на БЗНС - тържествено събрание, шествие и поднасяне на венци на признателност към учредителите пред Земеделската чешма.

Източник: БТА