Путин утвърди новата военна доктрина на Русия
Путин утвърди новата военна доктрина на Русия / снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин днес утвърди новата редакция на военна доктрина на страната, предадоха световните агенции, като се позовават на изявление, публикувано днес на сайта на Кремъл.

Военната доктрина отбранителна. Като основни заплахи са посочени засилването на военния капацитет на НАТО и опитите за дестабилизиране на няколко региона. Като главни вътрешни опасности са посочени опитите за дестабилизиране на ситуацията в Русия и действията на терористи.

Както съобщи официалният сайт на руския Съвет за сигурност, внесените в новата редакция на доктрината изменения са свързани с появата на нови заплахи за Русия, които са се проявили в обстановката в Украйна и около нея, както и събитията в Северна Африка, Сирия, Ирак и Афганистан, предаде ТАСС.

„В борбата на водещите държави в света за своите интереси типични станаха „непреки действия”, използването на протестния потенциал на населението, радикалните и екстремистки организации, частните военни компании; нараства настъпателният потенциал на НАТО непосредствено до руските граници, активно се провеждат мероприятия по разполагането на глобалната система за противоракетна отбрана”, се посочва в съобщението на руският Съвет за сигурност.

Под основни военни опасности в новата версия на доктрината се разбират също „териториалните претенции към Руската федерация и нейните съюзници, намесата във вътрешните им работи”.

В документа са посочени общо 14 основни външни военни заплахи за Русия, включително подривната дейност на чуждестранни спецслужби и организации, нарастващата заплаха от екстремизма и тероризма в условията на недостатъчно ефективно международно сътрудничество в тази сфера, както и разпространяването на оръжия за масово поразяване, ракети и ракетни технологии.

Актуалните положения на действащата военна доктрина са останали непроменени в новата редакция. „Запазен е отбранителният характер на военната доктрина, поставен е акцент на привързаността на Русия към използването на военна сила само след изчерпването на възможностите за прилагане на мерки от ненасилствен характер”, се казва в съобщението. Без промяна са останали и принципите на използване на въоръжените сили на Руската федерация и редът за използване на ядрено оръжие.

В същото време в новата редакция са конкретизирани някои основни формулировки, свързани главно с основните външни и вътрешни военни опасности, особеностите на военните конфликти, както и използването на въоръжени сили. Въведено е понятието „неядрено сдържане”, имайки предвид поддържане във висока степен на бойна готовност на конвенционалните въоръжени сили.

Русия обаче си запазва правото да използва ядрения си арсенал в случай на нападение срещу нея или съюзниците си в случай на „заплаха за самото съществуване на държавата”. Терминът „превантивно нападение” не фигурира в доктрината, противно на  твърденията на някои руски медии, отбелязва АФП.

Източник: БТА