Програмисти и продавачи ще са най-търсени за работа през 2015 г.
Програмисти и продавачи ще са най-търсени за работа през 2015 г. / Guliver/Getty Images

Софтуерен инженер с маркетингови умения, който владее английски и френски език. Този тип специалист ще е най-големият хит на пазара на труда у нас през 2015 г., прогнозираха експерти по подбора на кадри пред „Труд”. Работодателите са наясно, че хора с подобна квалификация се срещат рядко в България и затова се опитват да ги привлекат с космическите за родните стандарти заплати от 4000-5000 лв. на месец.

Ще продължи тенденцията от последните години сред най-дефицитните кадри да са компютърните специалисти, оператори в кол центрове и продавачите. Според Асоциацията на софтуерните компании браншът може да осигури работа на още поне 70 000 души.

И през 2015 г. търсенето ще се определя от разширяващия се аутсорсинг на различни дейности от международни компании у нас - най-вече финанси, обслужване на клиенти, административна дейност и човешки ресурси, коментира Мария Темелкова, мениджър в „Менпауър”. Очакванията са, че през 2015 г. ще се открият работни места в и производството, тъй като международни компании, свързани с автомобилния сектор и в други области на електрониката планират да изнесат дейността си в България. Засега обаче няма нищо сигурно, каза Светлозар Петров, управител на „Джобтайгър”.

В следващите години ще се изостри търсенето на лекари, медициснки сестри и парамедици. Ще има голям глад и за учители, прогнозира Томчо Томов, експерт в Българската стопанска камара. Половината от педагозите ще се пенсионират в следващите 4-5 години, а сред младите няма мераклии за техните места, добави той.

Ще продължи засиленото търсене на кадри със средно техническо образование в производството и преработващата промишленост. Сред най-дефицитните работници са и шофьорите. Освен професионалната квалификация за работодателите стават все по-важни т. нар. меки умения - работа в екип, способност за учене, постоянство, отговорност, адаптивност.