Европейски мравки избират лявата посока на движение
Европейски мравки избират лявата посока на движение / снимка: Guliver/Getty Images

Британски екип от учени откри, че вид мравки, живеещи в Европа, (наричани скални мравки), имат склонност да завиват наляво, вместо надясно, когато проучват непозната територия. Това поведение би могло да има няколко обяснения.

Латерализацията на мозъка е добре познат процес при човека (10% от хората са левичари). Добре е известно, че предпочитанието на една част от двойните органи (очи, ръце и др.) е широко разпространена и при други гръбначни животни. Учените също имат все повече и повече доказателства, че има сетивни и поведенчески асиметрии при безгръбначните, но досега нямаха доказателства за мравки.

Екипът на Едмънд Хънт от Бристълския университет във Великобритания изучава поведението на мравките от вида Temnothorax albipennis, които правят мравуняците си в малки пукнатини в скалите.

Изследователите ги подложили на различни опити, които показват, че те са насочвали главно вляво при навлизане в непознато пространство. Това се наблюдава и като се вземат предвид другите поведенчески навици на тези насекоми, които живеят в колонии, които се придвижват по стени.

Резултатите са публикувани в сряда в списанието Biology Letters на Британското кралско дружество.

„Смятаме, че е това е сериозно доказателство за склонността им да завиват наляво, в съответствие с обичайните статистически стандарти”, казва Едмънд Хънт в отговор на имейл на АФП.

Екипът му има няколко хипотези за обяснение на тази тенденция. Първата е, че мравките използват лявото си око за откриване на хищници. „Освен това в света на мравките, твърде подобен на лабиринт, придържането към една посока е много добра стратегия за движение”, казва ученият.

Също така, ако всички мравки от един мравуняк спазват тенденцията да се върви наляво, те ограничават риска да станат жертви на хищници, които търсят отделна плячка.

Учените подчертават, че изследването на поведенчески латерализация в безгръбначни може да покаже далечните корени на процеса на латерализация, наблюдаван при различни организми.

Източник: БГНЕС