От родителите зависи докога децата вярват в Дядо Коледа
От родителите зависи докога децата вярват в Дядо Коледа / Thinkstock/Getty Images

От родителите до голяма степен зависи докога децата вярват в Дядо Коледа, смятат психолози.

В някои семейства не се поддържа идеята, че е добре децата да вярват в нереални неща, коментира психологът от БАН Маргарита Бакрачева. Други напротив, смятат, че е добре децата да имат истинско детство. Разбира се, децата определят вярата си и в зависимост от това, което чуват навън, както и от своите собствени фантазии, обяснява тя.

Според детския психолог Елена Тодорова приблизителната възраст, до която малчуганите вярват, че съществува истински Дядо Коледа, е училищната, тоест докато навършат 7-8 години. Предполага се, че успоредно с овладяването на базови познания за света 7-8 годишното дете започва да задава рационални и практични въпроси, обяснява тя.

Между 4 и 7-годишна възраст децата са в плен на магическото мислене

Между 4 и 7-годишна възраст децата са в плен на магическото мислене, казва Тодорова. Това е възрастта на вълшебните приказки и чудесата. Тук се изгражда способността за вярата в доброто и надеждата, че то ще победи, обяснява психологът и посочва, че в умерени варианти това са компоненти на балансираната психика. Има много добри подкрепящи примери от фолклора и народното творчество, които са носители на надежда и вяра. Един от тях е и този за Дядо Коледа, макар той да не традиционно "наш", български, отбелязва Тодорова.

Маргарита Бакрачева посочва, че чисто психологически вярването в Дядо Коледа е свързано с вярата и надеждата по принцип. Прекрасно е да не губим вярата си в чудеса. Това няма нищо общо с пасивността и очакването нещата да се случват от само себе си, подчертава експертът.

Има нещо красиво в това да имаме мечти и да вярваме, че те могат да се сбъднат, казва тя и допълва, че не е необходимо родителите да са тези, които развенчават мита. С течение на времето така или иначе децата се ориентират. Те доста бързо разбират кой носи подаръците и колко струва всеки подарък. Идеята не е в сляпата вяра, а по-скоро в самото усещане за магичност, обяснява Бакрачева. Според нея най-правилният съвет към родителите е да следват това, което чувстват и смятат за правилно.

Важно за детето е не какво точно чува, как точно е възпитавано, колкото да се чувства обичано и приемано

Последните изследвания на департамента по психология на БАН още веднъж подчертават, че това, което е важно за детето е не какво точно чува, как точно е възпитавано, колкото да се чувства обичано и приемано. Когато усещането е, че родителят е спокоен, а не престорен няма значение какво точно казва, твърди Бакрачева.

Вярата е нещо много ценно и не е добре да се накърнява, особено когато е крехка. С преминаването към тийнейджърските години така или иначе децата започват да подлагат всичко чуто на съмнение и да експериментират сами, търсейки своите собствени отговори, смята Маргарита Бакрачева. Те обаче носят в себе си част от вълшебните мигове от детството и това, в което са вярвали.

Съвременните деца и тийнейджъри се описват с различни характеристики от тези преди 20 или 30 години, коментира психологът. Това, което се запазва универсално, е до голяма степен желанието за мигновено удовлетворяване на потребностите, както и животът "тук и сега", за момента значението на мига. Само по себе си това е едно вълшебство, отбелязва тя. Дали подаръците идват от магазина по поръчка или ги носи някой, те могат да зарадват достатъчно едно дете, стига да бъдат поднесени с правилното послание и по правилния начин, убедена е Бакрачева.

Родителите са носители на посланието за смисъла в живота

Според Елена Тодорова родителите са носители на посланието за смисъла в живота. Добре е да го съзнаваме и да се отнесем отговорно с това, напомня тя и допълва, че роля на семейството е да изгради вяра и ценности, да запознае детето с религията, с доброто начало. Всеки от нас има възможност да избира "правилния" начин, по който да обясни на детето си, че Дядо Коледа е символ, а не реален човек, според своите лични вярвания и нагласи. Добре е това да стане в момента, когато детето е готово, тоест започне да задава въпроси или е готово да се раздели с определени вярвания. Със сигурност това не е от нещата, които детето само трябва да открие, като например как се играе с новата играчка, смята Тодорова.

Днешните деца имат шанс да се информират от различни източници винаги когато го пожелаят. А и е трудно да поддържаш вярата в нещо, което е под път и над път, като нещо специално и чудно, отбелязва още Елена Тодорова. Личното й мнение е, че Дядо Коледа се превръща в маркетингов трик, ориентиран към бързите и по-големи печалби. Тя се дразни, че Дядо Коледа пристига в моловете още от края на ноември и се усмихва от всяка витрина, щанд за детски играчки, дори и супермаркет.

Имам малка дъщеря и ми е трудно да я убеждавам, че Дядо Коледа е специален, след като е толкова достъпен, а и срещу скромна сума получаваш снимка с него във всеки мол и детско тържество, посочва психологът. Елена Тодорова допълва, че така изчезват чудото, тайнството и вълшебството, в които децата вярват.