ВМС отбелязаха 25 години фрегата Смели
ВМС отбелязаха 25 години фрегата Смели / DarikNews.bg, архив

25 години от издигането на българския флаг на фрегатата „Смели” отбелязаха вчера Военноморските сили. С военен ритуал в Пункт за базиране Варна военните моряци почетоха годишнината на първия български боен кораб, участвал в операция на НАТО „Актив Индевър” в Средиземно море.

Гости на тържеството бяха контраадмирал Емил Ефтимов, контраадмирал Митко Петев, капитан І ранг о.з. Михаил Йонов – председател на Клуб „Първи дивизион”, началник-щаба на военноморска база-ВМС капитан І ранг Георги Пенев, офицери от Щаба на флота, служили на фрегатата, гости и ветерани.

Със заповед на командира на фрегатата бяха наградени военнослужещи от екипажа, постигнали отлични резултати в бойната подготовка и при изпълнение на функционалните си задължения. Двама старшини от екипажа бяха повишени в следващо военно звание.

С церемония по спускане на вимпела на командира на фрегатата и тържествено изпращане беше извършено предаване на командването на кораба от капитан ІІ ранг Петко Якимов на досегашния помощник-командир капитан ІІІ ранг Иван Йорданов.