Съдии от СГС искат от ВСС становище дали е компетентно управлението на съда
Съдии от СГС искат от ВСС становище дали е компетентно управлението на съда / снимка: ThinkStock/Getty Images

Съдии от Софийския градски съд изпратиха още едно писмо до Висшия съдебен съвет. С него те искат съветът да излезе със становище за това дали е компетентно управлението на съда, съобщава БТА.

Под писмото подписи са сложили над 20 съдии, които заявяват, че ВСС не е взел адекватна позиция по предишното писмо. Освен това съдиите настояват за отговори на поставените вече въпроси.

Без да подценяваме значението на защитата на компютърната система за разпределение на делата и на сигурността на информационната мрежа на съда, отстояваме твърдото си убеждение, че законосъобразното администриране на съдебните дела, осигуряването на доброто администриране на дейността на съда и
авторитетът на правосъдието зависят основно от начина, по който се упражняват управленските правомощия от председателя на съда и неговите заместници, пише в писмото.

Съдиите смятат, че остават съмненията за допуснати нарушения. Искат ВСС да излезе с ясно решение за това дали такива са допуснати при разпределянето на делата за несъстоятелност на КТБ и по случая "Белведере".