Какво е Коледа?
Какво е Коледа? / Thinkstock/Getty Images

Какво е Коледа?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Никой не знае кога е роден Исус и близо 3 века след смъртта му това няма никакво значение. Но после трябва да се приеме единна дата и да се отстоява. Така че се приема езическата дата 24-ти срещу 25-ти. Това е раждането на слънцето - един от основните пагански празници. И християнството и езичеството се сливат в тази точка. Но какво е Коледа? Ой Коледо, мой Коледо или по-точно кой е Коледа?

Коледа е славянска дума. Имат я всички славянски езици и вековете са я превърнали в синоним на рождество Христово. Нещо повече. Етимологията и е вече изкривена, дори загубена, защото е нагласяна да не бъде езическа и да съответства на религиозните норми. Но нека напомним, че ранните отци на църквата са срещали сериозни проблеми с паганските вярвания. От друга страна обаче са били много впечатлени от тях, защото те са представлявали традиции, а новото учение не е имало никакви традиции, било е обречено в тази неравна битка, освен ако не потърси сливане. Така по славянските земи думата Коледа не могла да бъде изхвърлена, а била осиновена или по-точно взета в безсрочен заем. Но защо точно Коледа? Заради датата 25-ти, заради това е. И славянските езичници запразнували деня на зимното слънцестоене. Почитали са го като раждане на божество. Раждането на едно божество на един ден може да се замени с раждането на друго на същия ден.

Коледа е името на божеството. Етимологията е от корена кол, същият, който го има и в колело. Кол - кръг, окръжност. Кое е онова кръгло нещо, което се ражда на 25-ти? Слънцето, точно така. Коледа е името на слънцето, богът слънце. Всъщност не точно Коледа, а Кояда или Коленда. Но при всички положения става дума за едно и също. В народния ум Коледата се свързва и с колене, което не е истинската етимология на думата, но също върши работа. Защото агнецът, божият син Исус също е пренесен в жертва, за да изкупи греховете ни. Подробност е, че на Рождество нищо не се коли, но пък почитането на бога слънце е изисквало жертвоприношение.

Важно е да отбележим, че в целия езически свят, който бива покръстен, местните божества слънца стават християнски, следователно стават Исус. А денят на раждането им става раждането на новия бог. Това важи и за Один - нордическия бог, бащата на Тор. Той е белобрад старец. И понеже раждането на слънцето е пряко свързано с него, значи, че и той трябва да има някаква роля. Така при славяните Коледата е свидетел на раждането. На него коледарите разказват за появата на божие чедо, а при нордическите народи свидетел на рождеството е Один. И тук идваме до Дядо Коледа. Дядо - старо паганско божество, което трябва да се намеси в целия религиозен гювеч, за да бъде преглътнат по-лесно.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук