Пациенти с рядка болест плащат по 500 лв. месечно, терапията им не е към Касата
Пациенти с рядка болест плащат по 500 лв. месечно, терапията им не е към Касата / снимка: sxc.hu
Пациенти с рядка болест плащат по 500 лв. месечно, терапията им не е към Касата
77149
Пациенти с рядка болест плащат по 500 лв. месечно, терапията им не е към Касата
  • Пациенти с рядка болест плащат по 500 лв. месечно, терапията им не е към Касата

Тежко болни пациенти у нас ще продължават да плащат по около 500 лв. месечно, за да се лекуват. Причината е, че терапията им за пореден път не е включена за заплащане от Здравната каса. Става въпрос за не повече от 100 души, които страдат от възпалително заболяване, характеризиращо се с непрекъсната поява на рецидивиращи рани. При неадекватно лечение болестта прогресира и води до пълна инвалидизация на човека, който страда от нея, посочи пред Дарик Владимир Томов, председател на Националния алианс на хората с редки болести. Според него подходът на държавата към тези болни е нечовешки.

След обновяването на наредбата, която определя заболяванията, за чието домашно лечение Здравната каса заплаща, станало ясно, че Хидраденитис супуратива остава извън този списък. От болестта страдат не повече от 100 души у нас, но цената на терапията, от която се нуждаят, е непосилна за тях, информира Томов.

„Тук става дума за лечение, което в техния случай е едни по-особени лекарства, превръзки и специални кремове, които тези хора биха могли по един или друг начин да си помогнат за тези рани, с които са длъжни да живеят. Много е тежко заболяването. Сравнително малка е групата, трудно е за диагностициране и в крайна сметка като се стигне до точната диагноза, би трябвало да получат някакви адекватни грижи. Тук става дума за 100 души и 500-600 лева на месец, които биха могли нашата здравна система да ги отдели. Не е толкова голямо натоварването, за да ги отхвърлят най-безцеремонно", допълни Томов.

При положение че лечението няма да се заплаща и през 2015-а, то тези хора трябва да плащат най-малко още 3 години, посочи още Томов.

„Те ще чакат и без това. Просто да чакат по-малко. Регулацията е нечовешка. Ето, сега са взели решение, че няма да го включат, което означава, че ще го разглеждат догодина пак, след което две години и половина минимум се чака в най-добрия случай при сегашните системи за осигуряване на лечение. А тези хора ще чакат три години и половина", каза Владимир Томов.

В отворено писмо до здравния министър и до заинтересованите институции от пациентската организация изразяват надежда в оставащите дни, в които промените в наредбата все още се обсъждат обществено, някой да размисли и да добави заболяването в списъка с тези, за чието лечение касата заплаща.