Корупцията и политическата нестабилност пречат на бизнеса, сочи анкетата на БСК
Корупцията и политическата нестабилност пречат на бизнеса, сочи анкетата на БСК / снимка: ThinkStock/Getty Images

Най-силно негативно върху дейността на фирмите през 2014 г. се е отразила политическата нестабилност в страната, показват резултатите от традиционната годишна анкета на БСК сред членовете на камарата - "2014 г. през погледа на бизнеса", съобщиха от Камарата. Проучването е направено сред 457 мениджъри и собственици на компании в периода 1-15 декември 2014 г., а резултатите от него бяха представени на пресконференция днес.

Едва 9 на сто от участниците в анкетата смятат, че бизнес климатът през 2014 г. се е подобрил спрямо 2013 г., когато позитивните оценки са били 20 на сто. Двадесет и шест на сто декларират подобряване на икономическото състояние на своята фирма. 47 на сто са успели да запазят показателите от предходната година, а 25 на сто отчитат спад на фирмените си показатели.

Увеличение на престъпността, корупцията, сивата икономика и регулаторната тежест, както и слабо влошаване на достъпа до кредити през 2014 г., отчитат анкетираните. Най-силно негативно е усещането на бизнеса по отношение на корупцията, която според 60 на сто от участниците в проучването е нараснала през 2014 г., а според други 33 на сто е останала без промяна и нито един не е отбелязал намаление на това негативно явление.

Най-високи нива на корупция, според анкетираните, се наблюдава при обществените поръчки (50 на сто), съдебната система (45 на сто), МВР/КАТ (43 на сто), здравеопазването (43 на сто), митническото обслужване (35 на сто) и регулаторните режими (34 на сто).

Сред институциите най-висока оценка получава данъчната администрация (63 на сто). За втора поредна година отчитането на отношението към изпълнителната власт се затруднява от смяната на три правителства. Най-негативно е оценена работата на правителството с премиер Пламен Орешарски, а най-позитивна е оценката за правителството с премиер Бойко Борисов. Трябва да се отчете обаче, че правителството "Орешарски" управлява през цялото първо полугодие, а кабинетите "Близнашки" и "Борисов" могат да бъдат по-трудно оценявани, поради по-краткия срок на тяхното управление, посочват от БСК. По тази причина, за последните две правителства отговорилите "не мога да преценя" преобладават. Като цяло, изпълнителната власт заема "златната среда" сред останалите институции със средно около 20 на сто одобрение.

От четирите ключови за 2014 г. събития - кризата с КТБ, природните бедствия, политическата нестабилност и санкциите срещу Русия, най-силно негативно върху дейността на фирмите се е отразила именно честата смяна на правителства и общата политическа нестабилност в страната.

Според анкетата увеличението на данъка върху лихвите по депозитите събира 88 на сто противници и 9 на сто привърженици. 86 на сто от анкетираните се отнасят негативно към увеличението на минималната работна заплата за 2015 г. Личи раздвоение и по въпроса за увеличението на пенсионната възраст, като противниците и привържениците на тази мярка са почти равен брой, с лек превес на подкрепящите я. Що се отнася до това с какви темпове да се увеличава пенсионната възраст, надделява позицията, че трябва да се приеме т.нар. "мек вариант", т.е. с по два месеца годишно.

Идеята за национализиране на допълнителните пенсионни фондове също среща категоричното неодобрение от страна на анкетираните - едва 2 на сто от тях подкрепят подобна стъпка. Повод да бъде зададен този въпрос в анкетата на БСК е появили се в публичното пространство в края на ноември сигнали за подобна идея, уточняват от Камарата.

По отношение на икономическите процеси през 2015 г. се запазват пропорциите от миналогодишното изследване, когато 34 на сто от анкетираните прогнозираха ръст на икономиката, 33 на сто бяха по-скоро песимисти, а 25 на сто очакваха запазване на нивото от предходния период. В тазгодишното проучване единствената промяна е слабото покачване на процента на оптимистите - 35 на сто от анкетираните предвиждат позитивно развитие на икономиката през 2015 г.