Шофьор прегази пешеходци във Франция с викове Аллах акбар
Шофьор прегази пешеходци във Франция с викове Аллах акбар / БГНЕС, архив

Шофьор на автомобил, вероятно неуравновесен психически, е прегазил пешеходци в Дижон тази вечер с викове "Аллах акбар" ("Бог е велик" на арабски), предаде Франс прес.

Ранени са 13 души, от тях двама тежко, но без опасност за живота има, съобщава източник близък до разследването.

Прокурор от Дижон съобщи, че шофьорът е с дълго психиатрично досие и няма връзка с тероризма, предаде Асошиейтед прес. Прокурор Мари-Кристин Тарар каза, че 40-годишният мъж е признал, че е извършил нападението. Тя уточни, че от 2001 г. насам нападателят е постъпвал 157 пъти в клиника с психиатрични проблеми - най-скоро тази есен.

Тарар обясни, че мъжът, френски гражданин, чиито родители са северноафрикански имигранти, е действал сам и то не с религиозни мотиви, а по-скоро понеже бил разочарован от лечението на чеченски деца.

Насочвайки колата си срещу хората, мъжът крещял "Аллах е велик" на арабски, но не по религиозни причини, а за да окуражи сам себе си, каза прокурорката.

Нападателят е арестуван. Осем от пострадалите остават в болница.

Инцидентът се случи ден след атаката срещу полицейско управление в град Жуе-ле-Тур. Тогава нападателят рани трима полицаи с нож, като също крещеше "Аллах акбар", припомня АФП. Вътрешният министър Бернар Казньов заяви пред френски медии, че нападателят в Жуе-ле-Тур, който е приел исляма, изглежда също е бил психически нестабилен.

Източник: БТА