Ким Чен-ун заплаши САЩ
Ким Чен-ун заплаши САЩ / снимка: БГНЕС, архив

Северна Корея (КНДР) заяви, че президентът на САЩ Барак Обама постъпва безразсъдно, разпространявайки слухове за организирана от Пхенян кибератака срещу "Сони пикчърс" и предупреди за възможни удари, предаде Асошиейтед прес.

Като възможни цели са посочени Белият дом, Пентагонът и цялата територия на САЩ, "този развъдник на тероризъм". Подобни изявления на Северна Корея са типични по време на напрежение с Вашингтон. Но дълго изявление от влиятелната Комисия за национална отбрана вчера подчерта и чувствителността на Пхенян
към филма на "Сони пикчърс" "Убийствено интервю", чийто сюжет се върти около убийството на севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

САЩ обвиняват Пхенян за кибератака, прераснала в заплаха за терористични удари срещу американски киносалони, която принуди филмовото студио да отмени премиерата на "Убийствено интервю". Обама обеща да отговори пропорционално на заплахата, но заяви, че обмисля дали да върне КНДР в списъка на страни, подкрепящи тероризма.

Комисията по национална отбрана, оглавявана от самия Ким, предупреди че 1,2-милионната армия на КНДР е готова да използва всякакви видове военни действия срещу САЩ. Пхенян обеща също, че неговите ответни мерки далеч ще надминат "симетричните ответни мерки", обещани от Обама.

Източник: БТА