Проститутки стягат протест заради закон
Проститутки стягат протест заради закон / снимка: sxc.hu

Проститутки умуват дали да блокират подстъпите към Дунав мост и входно-изходните магистрали на Русе заради липсата на закон, който да легализира дейността им, съобщава в. „Труд".

"В студа няма оборот, депутатите пет пари не дават, че ни глобяват, ама и те ни търсят да ги обслужваме на тъмно", съобщиха от неформалното сдружение на проститутките в крайдунавския град.

Представителки на най-древната професия стягат евентуалния протест след Нова година, за да не разгонят предпразнично и без това оредялата им клиентела. Секструженичките разчитат шофьорите по пътищата да ги разберат и подкрепят, а не да се чудят защо си рискуват интереса. "Без протест, няма да ни чуят, ама пък излизаме на светло и ни лепват регистрацията", обясни представителка на сдружението.

Членството в него не им осигурява синдикална и правна защита при арести или дела в съда. Ако ги приберат в полицията, следват предупредителни протоколи да не висят по магистралите. Хванат ли ги пак, ги чакат административни глоби по 1000-1500 лв. или пробация по т.нар. дела за "нетрудови доходи, придобити по неморален начин". За да не влязат в затвора, някои секструженички предпочитат да заработват с обяви в интернет.

"Искаме да си направим публичен дом в Русе, даже набелязахме и сграда, но без закон колежките се дърпат", напомниха от сдружението. През лятото проститутки и сутеньори дори бяха готови да инвестират пари в проект за публично-частно партньорство. Засега само Ахмед Доган лобираше преди години като лидер на ДПС да се приеме закон, с който да се легализира проституцията.

През 2007 г. МВР и Националният борд по туризма започнаха да работят по проектозакон, който да гарантира контрол върху проституцията и държавата да събира пари от нея. Идеята замря и нелегалната търговия с плътски услуги си остана в Наказателния кодекс като насилствено склоняване към тази дейност.

"Темата дали да се легализира проституцията не е на дневен ред. След като приемем промените в Закона за МВР, в парламента трябва да влезе пакетът за сектор "Сигурност". Едва тогава може да се обсъжда и разсъждава по тази тема, която също е важна", заяви пред "Труд" русенският депутат от ГЕРБ Пламен Нунев.

"Не смятам, че трябва да се приема закон за проституцията, това е последната тема, по която може да се коментира и работи, защото пред нас има много по-важни проблеми за решаване", категорична беше колежката му депутатка от ГЕРБ Светлана Ангелова.

Народният представител от БСП Добрин Данев се затрудни да даде еднозначен отговор, макар и да е "против по принцип" да се легализира проституцията. "След като я има, е редно тя "да се вземе под контрол, може би такъв проектозакон трябва да се обсъжда, но не знам дали моята политическа сила ще го подкрепи", обясни русенският депутат.

"Не сме обсъждали темата в групата и честно казано, не съм се замислял дали трябва да се внесе такъв проектозакон, но най-древната професия я има и върху нея би могло да се въведе някакъв контрол", уточни депутатът от Патриотичен фронт Искрен Веселинов.

Депутатът от "Атака" доц.д-р Любомир Владимиров обаче отсече: "Изобщо няма смисъл да обсъждаме подобни неща като легализиране на проституцията, нека да говорим за сериозни теми като икономика, финанси и други".