Мъж застреля двама полицаи в Ню Йорк, след което се самоуби
Мъж застреля двама полицаи в Ню Йорк, след което се самоуби / снимка: Guliver/Getty Images

Въоръжен мъж простреля в събота двама нюйоркски полицаи в патрулната им кола, като уби на място единия и рани тежко другия, след което избяга в близката метростанция и там се самоуби, предаде АП.

Впоследствие раненият полицай почина в болница.

Стрелбата е станала в бруклинския квартал "бедфорд-Стювесант, обитаван предимно от афроамериканци.

От полицията съобщиха, че нападателят е 28-годишен. Комисарят на нюйоркската полиция Уилям Братън съобщи, че убиецът е постнал в "Инстаграм" враждебен към полицията текст.

По думите му полицаите Лю Венджин и Рафаел Рамос са били застреляни без предупреждение, както са седели в патрулната полицейска кола в квартал на Бруклин. Заподозреният убиец Исмаил Бринсли след това е избягал в близката метростанция, където се е самоубил.

Полицейският комисар каза още, че по-рано вчера Бринсли прострелял и бившата си приятелка в град Балтимор.

Източници от полицията съобщиха, че убиецът е написал в "Инстаграм", че се кани да застреля две "прасета" като отмъщение за смъртта на Ерик Гарнър. "Слагам криле на две прасета. Те взеха един от нашите, нека взема двама от техните", пишело в поста.

Смъртта на чернокожия Ерик Гарнър, застрелян от полицай в нюйоркския район Статън айланд, предизвика множество протести в Ню Йорк и други градове в САЩ, които се засилиха, след като нюйоркски съд отказа да започне съдебен процес срещу полицая. (КТ)

Барак Обама осъди остро убийството на двамата полицаи, предаде АП.

В изявлението си президентът на САЩ, който е на семейна почивка на Хаваите, подчерта, че служителите на полицията заслужават "уважение и благодарност" за всекидневната си работа.

Източник: БТА