Стюарди заменят полицията при охрана на мачове
Стюарди заменят полицията при охрана на мачове / снимка: Gong.bg, Георги Димитров

12 арестувани и 7 осъдени. Такава е статистиката след боя между феновете на Левски и Партизан. По трибуните има само стюарди, полиция липсва. Причината за конфликта е в това, че Партизан е сръбският еквивалент на българския ЦСКА, а не липсата на униформени, обясняват запознати.

Въпреки това, случаят породи дискусии „за” и „против” фирмите, които охраняват мачове. „Това е европейската тенденция: Полицията не седи на трибуните, тя си е отвън. Вътре се охраняват от стюардски фирми”, коментира Антон Калчев, представител на охранителна фирма пред бТВ.

В баскетболния Черно море Варна обаче се доверяват единствено на полицията за охраната на домакинските срещи.

„Така си останахме от едно време с полицията и сме в прекрасни взаимоотношения. Не сме имали никакви оплаквания, дори когато има такива завързани мачове, има фенове, те идват и с техни камери”, посочва изпълнителният директор Борислав Ташев.

Все повече спортни клубове обаче предпочитат стюардите за охрана по трибуните, без отговор дали заради европейската тенденция или поради икономически причини. Факт е обаче, че разходите за частна фирма са по-малко, отколкото за полицейска охрана.

Около 10 лева на час е цената за сержант, сумата за офицер е в пъти по-висока. Докато стюард взимат около 50 лева за целия ден. „С наши сили, когато се охраняват футболни срещи, се реагира изключително бързо. Докато при охрана на футболни срещи с частни охранителни фирми, мисля, че самата охрана е малко като численост”, смята комисар Пламен Парушев от „Охранителна полиция” към ОДМВР-Варна.

Само в София полицията охранява над 200 спортни срещи годишно. Единствените отговорни за сигурността на зрителите по време на спортна среща са организаторите на мача, т.е. отборът домакин.

ЧЕТЕТЕ: Седем души са осъдени след Левски - Партизан

ВИЖТЕ: Боят между феновете на Левски и Партизан