КНДР иска съвместно разследване на атаката срещу Сони пикчърс
КНДР иска съвместно разследване на атаката срещу Сони пикчърс / Guliver/Getty Images

Северна Корея предложи съвместно разследване със САЩ на компютърната атака срещу компанията "Сони пикчърс" и определи като "клевета" обвинението на ФБР, че Пхенян стои зад тези действия, съобщи Ройтерс, като се позова на Корейската централна телеграфна агенция.

Неназован говорител на севернокорейското външно министерство каза, че ще има "сериозни последици", ако Вашингтон откаже да се съгласи за провеждане на съвместно разследване и продължи да обвинява Пхенян.

Северна Корея също така заяви, че ще засили своята "ядрена мощ", за да противодейства на враждебната политика на САЩ. Според Пхенян е станало очевидно, че Вашингтон иска да извърши нашествие в КНДР под прикритието на злоупотреби с човешките права.

"Сега, когато става очевидна враждебната политика на САЩ с цел нахлуване в нашата република под прикритието на правата на човека, вече не е валидна идеята за превръщане на Корейския полуостров в свободен от ядрено оръжие район", каза говорителят на външното министерство.

"Нашите усилия за увеличаване на отбранителната ни военна мощ, включително ядрена мощ, ще бъдат удвоени по всякакъв начин", заяви той.

Общото събрание на ООН призова в четвъртък Съветът за сигурност на световната организация да разгледа въпроса за изправяне на Северна Корея пред Международния наказателен съд (МНС) за престъпления против човечеството.

Разследваща комисия на ООН публикува през февруари доклад, описващ различни злоупотреби в КНДР, включително затворнически лагери, системни изтезания, подлагане на гладуване и убийства, сравними с жестокостите от времето на нацизма.

Източник: БТА