Коледни пити и сармички спечелиха награди в кулинарен конкурс (СНИМКИ)
Коледни пити и сармички спечелиха награди в кулинарен конкурс (СНИМКИ) / DarikNews.bg
Дарин Стойков
77121
Дарин Стойков
Шеф Валери Нешов
  • Дарин Стойков
  • Шеф Валери Нешов

Как се приготвят сармички с кълцано месо, лимец и булгур, свински врат и телешко задушено със сини сливи показаха пред великотърновци шеф Валери Нешов и кулинарният блогър Дарин Стойков. Двамата участваха в кулинарно шоу с награди в парк “Марно поле”, подготвено от Община В. Търново като част от коледната празнична програма. Майсторите-кулинари демонстрираха уреди за нискотемпературно и здравословно готвене, наречени крок-пот. Те представляват керамични тенджери и са изключително разпространени в САЩ, обясни Дарин Стойков.

Приготвените в крок-пот продукти запазват полезните си съставки и витамини, тъй като се готвят при ниски температури продължително време. В крок-пот може да се готви всичко. Не се препоръчва само варенето на боб, тъй като за това се изисква много по-висока температура от тази, която поддържа керамичният уред, посочи кулинарният блогър. Въпреки че е отличен готвач, Стойков признава, че няма кулинарно образование, а на тънкостите в готвенето го е учил неговият дядо-хижар.

Коледни пити и сармички спечелиха награди в кулинарен конкурс (СНИМКИ)
netinfo

В крок-пот се готви почти без никаква мазнина, затова този уред е предпочитан от любителите на здравословното хранене, добавя шеф Валери Нешов. Той е професионален готвач от 16 години.

Българинът определено не се храни здравословно, но се наблюдава една тенденция, при която хората вече започват да се замислят за това, коментира шеф Нешов. Той беше и председател на комисията, който оценяваше донесени от граждани ястия за коледния кулинарен конкурс. Част от журито бяха още председателят на Областния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите Жени Сапунжиева и етнографът от Регионалния исторически музей Миглена Петкова.

Коледни пити и сармички спечелиха награди в кулинарен конкурс (СНИМКИ)
netinfo

Седем участници премериха кулинарните си умения в съревнованието, като всеки беше представил по няколко ястия - баници, пити, баклави, коледни сладки, обредни хлябове, свързани с  Рождественските празници. Голямата награда - многофункционален уред за готвене “Мултикукър”, спечели Корнелия Ангелова с приготвената от нея пита “Коледна звезда”. При нея отиде и третата награда – пасатор – също за тестено изделие “Коледно дърво”.

Втората награда- блендер журито връчи на Ана Ангелова заради нейните коледни сармички. Поощрителни награди получиха Румен Михайлов и Цветелина Рускова. Те си тръгнаха с книги и календари, осигурени от Регионалния исторически музей.

Коледни пити и сармички спечелиха награди в кулинарен конкурс (СНИМКИ)
netinfo

Коледни пити и сармички спечелиха награди в кулинарен конкурс (СНИМКИ)
netinfo