В Apple били оскърбени от телевизионно разследване
В Apple били оскърбени от телевизионно разследване / снимка: Guliver/Getty Images

От компанията Apple заявиха, че са дълбоко оскърбени от разследване на Би Би Си за условията на труд в нейните заводи за производство на компютърна техника в страните от Югоизточна Азия, предаде Би Би Си.

По първи канал на телевизия Би Би Си беше показана програмата "Панорама", от която станаха видни сериозни нарушения на законите за продължителност на работния ден, срещу използването на детски труд, организирането на почивка за работниците в общежития.

В електронно послание до служителите на компанията вицепрезидентът на Apple Джеф Уилямс написа, че не му е известна друга компания, освен неговата, която да прави толкова много за подобряване работните и жизнени условия на своите сътрудници. Само че редакторът на програма "Панорама" Чери Томас заяви, че вярва в правдивостта на изводите, направени от журналистите в програмата, допълва БГНЕС.

Според Томас ръководеният от него журналистически екип открил множество неприятни факти в различни страни по света, в това число и измършавели работници във фабриките на Apple в Китай, както и деца работници, трудещи се при крайно опасни условия в кариери в Индонезия. Томас твърди, че още преди два месеца ръководството на Apple е било уведомено за видяното от тях.