Никой не пипа парите на хората, категоричен е Борисов
Никой не пипа парите на хората, категоричен е Борисов / снимка: БГНЕС, архив

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че с приеманите промени, които касаят частните пенсионни фондове и НОИ, никой не пипа парите на хората.

"Само тяхната воля е важна дали да бъдат преместени от едно място на друго. Ако тези частни пенсионни фондове са стабилни, дават добра доходност и им харесват на хората, никой по никакъв начин не ги задължава да ги махат. Къде е думата "национализация" в това", попита той.

В интервю за предаването „Панорама" по БНТ министър-председателят отчете като пропуск факта, че в промените не е залегнала възможността, ако осигуровките на някого от работещите българи премине в НОИ, а след една година той реши да се върне в частен пенсионен фонд, това не може да се случи. Затова той заяви, че е поел лично ангажимента тази промяна да залегне в закона, така че всеки, който прецени, да има право да се връща, когато реши, че иска това да се случи.

По думите на премиера чрез тази реформа всеки ще има право на избор, а освен това самите пенсионни фондове ще бъдат мотивирани да се борят за всеки клиент.

По повод възрастта за пенсиониране Бойко Борисов каза, че той самият е убеден, че тя трябва да се вдигне. "Би трябвало да намерим консенсус в парламента", посочи той и обясни, че благодарение на добрата работа на коалицията, благодарение и на опозицията, на стабилното правителство на България, резултатът е, че: "2 млрд. имаме по програма "Човешки ресурси", 16 милиона в аванс ни ги платиха сега. Вчера Европейската комисия одобри програма "Транспорт", която считахме, че чак от 1 юни ще бъде одобрена евентуално. Това са близо 4 млрд. лева".

Бойко Борисов коментира и темата "Южен поток", като посочи, че от страна на Русия още няма написан нито ред. Цяла Европа иска проектът да се реализира по европейските правила. "Ние ще си издадем разрешителните за морската част. "Газпром" да бъдат така добри да си го построят дотам. И на границата имаме два варианта - или да платим газа от името на цяла Европа и да го разпределим на държавите след това, или втори вариант - ако мине през Турция, защото им е по-късо и по-евтино. От Турция - старото трасе на "Набуко", минава през България, Сърбия, Унгария - отива чак до Австрия."

Премиерът обясни, че грешката на предишното правителство е, че са лъгали руснаците, че правят нещо в Брюксел, а в Брюксел лъжеха, че не правят нищо с руснаците. Затова президентът Путин обвини България, че бави разрешителните. Затова, след като е обяснил в Брюксел на практика какво се е случило по проекта "Южен поток", Бойко Борисов е получил подкрепа да довърши започнатото, а в зависимост от решението на Русия ще са последващите действия от страна на ЕК.

"За първи път на Европейски съвет и то именно канцлерът Меркел обясни на колегите защо България е в особено положение спрямо Русия", каза той.

Към депутатите от Патриотичния фронт Бойко Борисов се обърна с молба да знаят, че политиците от Европа ни наблюдават и няма да бъдат благосклонни към епитетите, които използват към ромите, например.

„Аз не обичам войната, но винаги се готвя за нея. В моята партия всички знаят, че всеки ден сме готови да отидем на избори. Нито една от другите партии в парламента не е в позиция да спечели избори сега. Затова е добре да работим в името на стабилизирането на държавата", заключи Бойко Борисов.

Източник: БНТ