Турският консул в Кърджали: България е мост към европейските пазари за турския бизнес
Турският консул в Кърджали: България е мост към европейските пазари за турския бизнес / netinfo

На първа официална визита в Кърджали пристигна генералният консул на Република Турция в Пловдив Алпер Акташ. Той бе приет от областния управител Илия Илиев, а по-късно и от кмета на общината инж. Хасан Азис.

„България е мост към европейските пазари за турския бизнес, а Кърджали е регион с  голям икономически потенциал. Турция се стреми към разширяване на двустранните търговски партньорства. Инвестиции като „Теклас” и „Шахинлер” са добър пример, но не са достатъчни. Би могло да са много повече”, каза при срещата си с областния управител Илия Илиев турския дипломат.

„Големите инвестиции се правят на места, където има голям потенциал, а Кърджали е такова място”, каза пък пред кърджалийския градоначалник Алпер Акташ. Той се ангажира да запознае турския бизнес с този потенциал и да насочи инвестиционните намерения на представителите му към региона. „Ако дойдат инвеститорите тук, ще дойде и работната ръка и работната ръка”, подчерта Акташ.

Инж. Азис го е запознал с 5 общински проекта, които да послужат като основа за реклама и презентация на региона в Южната ни съседка.

Кметът на Кърджали и консулът на Турция си размениха подаръци като градочалникът подари на дипломата ахат от Родопите, а дипломатът върна жеста със сервиз за кафе.

По време на посещението си при областния управител на Кърджали Алпер Акташ, подобно на много свои предшественици, повдигна въпроса с визовия режим и поиска правителството да предприеме стъпки за неговото облекчаване. „Ако отпаднат пречките при издаването на визи, присъствието на турски фирми у нас ще стане по-осезателно, а всяка събота и неделя Кърджали ще е пълен с тамошни туристи”, прогнозира консулът.