Запрашаването на „Орлов мост” е повече от 5 пъти над нормата
Запрашаването на „Орлов мост” е повече от 5 пъти над нормата / снимка: БГНЕС, архив

Най-високи стойности на фини прахови частици във въздуха вчера са регистрирани на столичния „Орлов мост” - 5,56 пъти над средноденонощната норма. Това съобщи на сайта си Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС).

Наднормено запрашаване на въздуха е измерено вчера в 19 града в страната. Стойностите са между 1,03 и 5,56 пъти над средноденонощната норма. От ИАОС отбелязват, че причина за превишенията е масово използване на твърдо гориво в битовия, обществения сектор и емисии от автомобилния транспорт, съчетано с неблагоприятни метеорологични условия.

Наднормени стойности на азотен диоксид са регистрирани в Пловдив, при автоматична измервателна станция „Баня Старинна” - 1,13 пъти над средночасовата норма. Според специалистите от РИОСВ-Пловдив причина за превишенията е интензивният автомобилен трафик, горивни процеси в битовия сектор, задържане на замърсители вследствие на температурна инверсия.

Серен диоксид над нормата е измерен във Видин - 1,11 пъти над средночасовата норма. Експертите от РИОСВ-Монтана посочват, че причина за превишенията е масовото използване на твърдо гориво в битовия сектор.