Шивачките от Калофер запазват стачна готовност, но няма да блокират подбалканския път
Шивачките от Калофер запазват стачна готовност, но няма да блокират подбалканския път / снимка: БГНЕС, архив
Шивачките от Калофер запазват стачна готовност, но няма да блокират подбалканския път
77096
Шивачките от Калофер запазват стачна готовност, но няма да блокират подбалканския път
  • Шивачките от Калофер запазват стачна готовност, но няма да блокират подбалканския път

Шивачките от Калофер запазват стачна готовност, но засега няма да протестират ефективно и да блокират подбалканския път. Това стана ясно днес по обяд, след като военният министър Николай Ненчев се срещна с работниците от „Интендантско обслужване”-Калофер. Напрежението в държавната фирма се породи, след като частна софийска фирма спечели обявения от Министерството на отбраната търг за ушиване на униформи, а няма капацитет да изпълни поръчката. поръчката е за 4 млн. лева.

„Срещнахме се с министър Ненчев, той обеща в най-скоро време търгът да се анулира и поръчката да бъде възложена директно на нас, както позволява Законът за обществените поръчки. Докато не получим заповед, подписана черно на бяло, запазваме стачна готовност. Ако нищо не се случи до 10 януари - пътят за Казанлък е на 10 минути и ще действаме, както си знаем”, заяви пред Дарик една от работничките в завода Елена Георгиева.

Над 140 служители от държавната шивашка фирма решиха днес да блокират подбалканския път София - Бургас в района на Калофер. Вчера следобед шивачките изпратиха протестно писмо до президента, премиера, военния министър, КНСБ и КТ „Подкрепа”. В документа, подписан от 122 служители, предупреждават, че ако не се вземат спешни мерки да се анулира търгът и поръчката да се възложи на „Интендантско обслужване”, днес ще блокират подбалканския път.

През последните две години държавното предприятие, което бе изпаднало в колапс, постепенно се стабилизира. Заплатите полека се повишиха, има поръчки, работим усилено. Въпреки това държавата вместо да ни подкрепи, отново ни връща назад, обясниха работниците.

Новини от Пловдив