Взривеният завод в Мъглиж бил проверяван през октомври и ноември
Взривеният завод в Мъглиж бил проверяван през октомври и ноември / снимки: БГНЕС
Взривеният завод в Мъглиж бил проверяван през октомври и ноември
77089
Взривеният завод в Мъглиж бил проверяван през октомври и ноември
Взривеният завод в Мъглиж бил проверяван през октомври и ноември
  • Взривеният завод в Мъглиж бил проверяван през октомври и ноември
  • Взривеният завод в Мъглиж бил проверяван през октомври и ноември

Един човек е загинал и трима са ранени вследствие на взрива в Мъглиж. Това потвърди за Дарик главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Експлозията е станала в предприятие, което се намира на няколко километра извън Мъглиж, в непосредствена близост до оръжейния комплекс на „Арсенал”, обясни кметът на града Господин Господинов. По думите му към момента районът на инцидента е отцепен, а на мястото работят екипи на полицията и пожарната.

Взривът е станал около 11.30 ч. във фабриката за амуниции на фирма „Вертекс” („Балиста” ЕООД), която се намира в западната част на Мъглиж в близост до цеховете на „Арсенал”. Към момента се знае, че жертвата е една - мъж на възраст около 50 години.

Главният секретар на МВР обясни, че има още трима ранени - две жени с изгаряния и един мъж с травми. От спешния център в Стара Загора заявиха пред Дарик, че жените са транспортирани в „Пирогов”. Междувременно се появи информация, че още един пострадал от инцидента е откаран в лечебното заведение в Стара Загора.

От Главна инспекция на труда (ГИТ) обясниха, че проверки в предприятието са извършвани през октомври и ноември. По данни на инспекцията предприятието произвежда пиротехнически изделия и ловни патрони за гладкоцевни оръжия. При двете проверки не са констатирани нарушения, които да създават предпоставка за живота и здравето на работниците.

При проверката през месец ноември е констатирано, че дадените предписания за нарушенията, открити месец по-рано, са изпълнени в срок. През октомври нарушенията са били: липса на достъп до информационните листове за безопасност за използваните в цеха опасни химични вещества - амониев перхлорат и др., липса на оценка на риска при ръчна работа с тежести и липса на писмена договореност за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд с външен изпълнител за извършване на строително-монтажни дейности.

През ноември, експертите на ГИТ откриват и пишат предписания за други, различни четири нарушения. Според предписанията, етикетите на съдовете за съхранение на химични вещества, използвани за производство на пиротехнически състави, не са на български език и в междинния склад за съхранение на пиротехнически състави не е осигурена защита от проникване на пряка слънчева светлина в помещението.

Констатирано е още, че не са извършени ежегодните измервания на осветеност в работните помещения, както и че са налице ненадеждни заземителни връзки, по-голямата част от които са възстановени в момента на проверката от квалифициран електроперсонал. За всички нови нарушения са дадени предписания с кратки срокове за отстраняване.

Взривеният завод в Мъглиж бил проверяван през октомври и ноември
netinfo

По информация на Дарик в момента на взрива в предприятието са работели по нов продукт.

От информация в търговския регистър става ясно, че фирма „Вертекс” ЕООД („Балиста” ЕООД) е регистрирана на името на казанлъшкия бизнесмен Ганчо Ганев. Предприятието произвежда и търгува с ловни, сигнални амуниции и пиротехнически средства: 15 мм сигнални патрони и звезди, пиротехнически продукти за военната промишленост. Извън производствената си дейност, фирмата е дистрибутор и вносител на широк спектър от ловни и спортни стоки и аксесоари.

На 28 февруари 2014 г. в цех 130 на Завод 4 на оръжейния комплекс на „Арсенал” край Мъглиж избухна взрив. Вследствие на политравма с около 98% изгаряния, загина работещ в завода мъж.