Учителите искат по един учебник по предмет, министърът не е съгласен
Учителите искат по един учебник по предмет, министърът не е съгласен / снимка: БГНЕС, архив
Учителите искат по един учебник по предмет, министърът не е съгласен
77086
Учителите искат по един учебник по предмет, министърът не е съгласен
  • Учителите искат по един учебник по предмет, министърът не е съгласен


Повечето учители искат да има само по един учебник по предмет, министърът на образованието Тодор Танев обаче не споделя тяхното мнение, посочи той пред журналисти.

Според Танев трудно може да се определи кой може да бъде универсалният учебник. Образователният министър  каза още, че ще има още дискусии преди Законът за училищното образование да бъде приет и в Народното събрание.

Според Тодор Танев да има само един учебник по предмет не е добра идея. „Повечето учители искат да има по един учебник, защото така е било твърде дълги години. Но кой е този учебник, учебникът, който е най-добрият. Никога не съм бил само за един, съмнявал съм в това да бъде по един, както беше по времето на „Рибния буквар”. Може би трябва да има не само учебници, а и учебни помагала, които да помагат на творчеството”, коментира той.

Помолен да посочи какъв според него трябва да бъде броя на учебниците по даден предмет министърът заяви: „Това министерството има роля да съгласува дебатите в Народното събрание и да бъдем по този въпрос, колкото се може по-сговорчиви”,

Министър Танев заяви, че частните и държавните училища трябва да бъдат равнопоставени.

„Редно е реципрочно държавните да имат възможност за частни инициативи. Аз съм за това да се събират колко е възможно частни и държавни, както е по света, а не да бъдат противопоставяни. Имат много възможности и в момента ги имат, но не ги използват достатъчно”, заяви Танев.

Според министърът Закона за училищното образование трябва да има хоризонт от поне 10 години напред и да почива върху съгласие.