Взрив в завод в Мъглиж уби работник, две жени пострадаха
Взрив в завод в Мъглиж уби работник, две жени пострадаха / снимка: БГНЕС
Йордан Йорданов от Инспекцията по труда-Стара Загора
77081
Йордан Йорданов от Инспекцията по труда-Стара Загора
  • Йордан Йорданов от Инспекцията по труда-Стара Загора

Взрив е избухнал в частен завод в Мъглиж. Информацията на телефон 112 е постъпила в 11.27 ч., потвърди говорителят на Областната дирекция на полицията Ваня Кръстева.

Един човек е загинал при експлозията - мъж на 51 години. Две жени - на 30 и на 51 години, са пострадали. Те са откарани в тежко състояние в болница „Проф. Стоян Киркович” в Стара Загора, където изгарянията им са обработени. Пострадалите жени са транспортирани до „Пирогов”, съобщиха по-късно от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Екипът от Стара Загора е оказал спешна медицинска помощ и на мъж, на около 40 години, с наранявания. Още един пострадал от инцидента е откаран в лечебното заведение, като в момента се уточнява състоянието му.

На място незабавно са изпратени екипи на полицията и пожарната. Районът веднага е отцепен от полицейски служители, пожарникари извършват обезопасяването му.

Екипи от Национална следствена служба са изпратени на място в Мъглиж след инцидента. Разследването е под наблюдението на Окръжна прокуратура - Стара Загора.

Пред Нова телевизия кметът на Мъглиж Господин Господинов потвърди, че около 10-12 минути преди 12.00 ч., е получен сигнал от телефон 112 за взрив източно от град Мъглиж. „Има пострадали хора. Чакам областния и зам.-областния на Стара Загора да дойдат и да отидем на място”, допълни Господинов.

Йордан Йорданов от Инспекцията по труда в Стара Загора съобщи пред Дарик, че предприятието основно изработва ловни патрони и пиротехнически изделия, не се занимава с утилизащия. Той потвърди, че един работник е загинал, а две жени са пострадали.

„Представители на дирекция „Инспекция по труда”-Стара Загора, както и на други служби, които имат отношение към инцидента, са на място. Все още не сме допускани до зоната, където е станал инцидента. Имаме данни от длъжностни лица и от собственика на предприятието, съгласно които се е изработвало пиротехническо изделие осветителна факла. Не би следвало да има предпоставки за взрив, тъй като се работи не с взривно вещество, а с пиротехнически състав, който не би следвало да има взривен ефект”, заяви той.

По данни на работещи във фирмата, цехът, в който е станал инцидентът е ново строителство и е специално пригоден за производство на ловни муниции, патрони, звезди, съобщи Маноил Манев, зам. областен управител на Стара Загора.

От Калофер, където е на посещение, се изказа и министърът на отбраната Николай Ненчев. Случаят в Мъглиж е много неприятен инцидент, каза той и уточни, че става въпрос за частна фирма, която няма нищо общо с Министерството на отбраната.

Според очевидци взривът е бил толкова силен, че е разрушил цеха наполовина, а покривът е изхвръкнал на 50-60 м. Оградата, разделяща цеховете също е срутена. Според свидетелите няма как при такъв взрив вътре да е останал жив човек.

Пред цеха са се събрали близки на работещите в него. Хората са силно притеснени, те казват, че нямат връзка с близките и роднините си.

Мобилна станция провери въздуха след взрива в Мъглиж

Няма нарушаване на качеството на атмосферния въздух в Мъглиж, вследствие на взрива в завода, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. по разпореждане на екоминистъра Ивелина Василева мобилна станция ще продължава да измерва показателите на въздуха за минимален срок от 24 часа.

Инцидентът в Мъглиж става по-малко от три месеца, след като в завода за обезвреждане на боеприпаси в Горни Лом на 1 октомври загинаха 15 души.