Пропадна търгът за общинските апартаменти в Сопот
Пропадна търгът за общинските апартаменти в Сопот / снимка: dariknews.bg/архив

Търг за продажбата на 18-те общински жилища в Сопот днес няма да има. Това съобщи за Дарик частният съдебен изпълнител Мариана Обретенова - Георгиева, която ги обяви за продан. "Причината е, че снощи фирмата взискател по делото подаде молба за спиране на процедурата. Затова днес няма да се проведе търгът за апартаментите", обясни г-жа Обретенова.

Търговете за останалите описани имоти на община Сопот вече са проведени. Един от тях бе хлебозаводът, който обаче се оказа, че е бил продаден отново седмица по-късно. "Същата частна фирма, която купи от мен обекта, го е купила и при колегата Петко Илиев. Предполагам, че причината е по-ниската цена. Така че купувачът трябва да реши от кой търг в крайна сметка ще си получи имота", коментира Мариана Обретенова.

Продажбата на 18-те общински апартаменти бе насрочена за 11:00 днес в Карловския районен съд. Цената на 3-те двустайни и 12-те едностайни жилища бе между 17 640 и 21 600 лв. Опасността семействата, които от години живеят там, да останат на улицата преди Коледа бе реална.

Имотите бяха обявени за продажба заради неизплатени от общината 4,5 милиона лева за строежа на пречиствателната станция в Сопот. Фирмата изпълнител запорира сметките на общината, а частни съдебни изпълнители започнаха да продават общинско имущество.

От своя страна местната власт е в параграф 22, тъй като през 2006-2007 година държавата наложи финансова корекция на проекта на стойност 4,5 милиона лева. Кметът Веселин Личев обяви, че глобата е наложена неправомерно. Преди месец лично премиерът Бойко Борисов се ангажира да бъдат разгледани финансовите корекции, наложени на доста кметове, тъй като те твърдят, че стореното преди години е грешка на държавните служители.

В началото на месеца, когато напрежението ескалира, ВМЗ спешно преведе част от дължимите на общината данъци. Парите в размер на 300 хиляди лв постъпиха по сметката на съдия-изпълнител Мариана Обретенова, но тогава тя обясни, че търгът за продажбата на апартаментите може да бъде спрян само от взискателя.