Отлагат пенсионните промени за март?
Отлагат пенсионните промени за март? / снимка: БГНЕС, архив

В Народното събрание се провеждат преговори между партньорите от управляващата коалиция - ГЕРБ и Реформаторският блок/РБ/, по спорните текстове за промени в модела на пенсионното осигуряване. На срещата присъства и вицепремиерът Румяна Бъчварова.

В началото на преговорите участваха съпредседателите на ПГ на Блока Радан Кънев и Найден Зеленогорски, но излязоха от стаята, където се консултираха с представители на ГЕРБ без коментар дали има разрив в отношенията заради предложените промени в ДОО, както и дали е възможно пенсионната реформа да бъде отложена с три месеца. По-късно в НС дойде и вторият вицепремиер от ГЕРБ Томислав Дончев, допълва БТА.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова отказа коментар и само посочи, че решението е в парламента.

Лаконична беше и Румяна Бъчварова, която обаче се надява да има напредък в преговорите по темата и да се разберат вътре в коалицията. Все пак уточни, че дали текстовете ще бъдат оттеглени или не, е в правомощията на парламента и предстои
гласуване.

Когато има решение, ще ви го представим, обясни тя пред журналисти в НС. „Попитайте г-н Горанов дали е съгласен с отлагането. Не е игра, затова ви моля да не настоявате, работим и мисля, че все по-добре се разбираме", добави Румяна Бъчварова.

По-рано днес излезе информация, че решението за пенсионните промени ще се отложи за март. Това заявил и Цветан Цветанов по време на председателски съвет.

Малко преди срещата в НС пък народният представител от Реформаторския блок Нестимир Ананиев написа на страницата си във Фейсбук: „Предложенията за НОИ се отлагат за март, мъдро решение, което ще даде време да се измисли най-подходящото решение".

Около час след това Ананиев изтри коментара си от социалната мрежа.