Намалява интересът към ваксините за рак на маточната шийка
Намалява интересът към ваксините за рак на маточната шийка / netinfo
Намалява интересът към ваксините за рак на маточната шийка
77079
Намалява интересът към ваксините за рак на маточната шийка
  • Намалява интересът към ваксините за рак на маточната шийка

Едва 18,5% от 12-годишните момичета в Разградско, които подлежат на безплатна ваксинация срещу рак на маточната шийка са се подложили на профилактика през 2014 г. Това обяви директорът на Регионалната здравна инспекция в Разград д-р Йорданка Николова, която е и областен координатор на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка. Тя призна, че има села, в които родителите не желаят дори да се проведат информационни срещи.

Намалява интересът към ваксините за рак на маточната шийка
netinfo

Забавените преводи на финансирането по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка и антиваксиналните движения в интернет са сред причините за по-малкия обхват на програмата в Разградско през отминаващата година – обяснява д-р Николова. Има села, в които родителите отказват да се проведат информационни срещи.

През първата година от старта на програмата – 2013 г. - в Лудогорието с пълна ваксинация с трите етапа са 39,1% от 12-годишните момичета. По този показател Разград е на трето място в страната. През 2014 г. подлежат на ваксинация 588 момичета – навършващи 12 години и с избран личен лекар. От тях със завършена схема за имунизация са 109.

За 12-годишните ваксините са безплатни, а иначе струват 450 – 500 лв. Има избор между две ваксини Церварикс и Силгард, има три приема. Няма данни в Разградско да има нежелани реакции след ваксинации. Според статистиките в световен мащаб ракът на маточната шийка е четвъртото по честота раково заболяване сред жените между 20 и 45 години.

Отчетът за работата през годината по Националната програма трябваше да бъде представен на заседание на Областната комисия по реализацията на програмата, тя обаче не събра кворум от две трети и заседание не се проведе.