Казанлъчани сбъдват мечтата на Почетния гражданин Доко Доков
Казанлъчани сбъдват мечтата на Почетния гражданин Доко Доков / Община Казанлък

Общо 37 674 лева бяха събрани по време на благотворителната вечер за набиране на средства за издигане на скулптурата „Японката" в Казанлък. Дарителската кампания е под патронажа на Кмета на община Казанлък Галина Стоянова и на Председателя на Общински съвет - Казанлък.

Статуята "Японката" бе дарена на града на розите и на неговите жители от Почетния гражданин на Казанлък, скулпторът Доко Доков. Дарението бе направено точно в деня, когато той бе обявен за Почетен гражданин на тържествената сесия на ОбС през 2013 г.

Поради сериозното си заболяване Доко Доков не можа лично да получи Почетната грамота и паметния знак на Казанлък и те бяха връчени на сина му Камен Доков. Същия ден, кметът на община Казанлък Галина Стоянова и Председателя на ОбС Николай Златанов посетиха Доко Доков в знак на уважение, а той дари на своите съграждани последната си творба „Японката".

Идеята му е била породена от дългогодишното приятелство между Казанлък и японските градове, Фукуяма, Мунаката, Хирошима.

При изключителен интерес премина благотворителната вечер, която се проведе в ресторант „Магна". Търг на предмети на изкуството и художественото майсторство, уникални предмети с колекционерска стойност, изделия на кулинарното изкуство, отлежали вина и ракии, уиски на 18 години и още много уникални предмети бяха сред разиграните.

За доброто настроение на гостите се погрижиха момичетата от ансамбъл „Арсенал", които, облечени в кимона, създадоха автентична японска атмосфера в ресторанта, изящно украсен от сватбени салони „Деница". Участваха още танцови двойки от „Киара -Н", поп изпълнителката Светла Иванова и звездата Силвия Кацарова.

Лично Негово превъзходителство г-н Такеши Коидзуми, посланик на Япония в България, уважи вечерта и се забавлява заедно с останалите гости.