Зелените площи във Варна влязоха в регистър, ремонтират Морската градина
Зелените площи във Варна влязоха в регистър, ремонтират Морската градина / DarikNews.bg, архив

Публичният регистър на зелените площи, на дълготрайните декоративни дървета и на дърветата с историческо значение в община Варна вече е готов, съобщи кметът на Варна Иван Портних.

„Данните са събрани в 439 папки, като във всяка от тях всяко едно дърво, квартална градинка, вътрешно квартална зеленина, са обследвани, вписани и нанесени на карта. В момента се работи по качване на зеления регистър в електронен вариант в сайта на общината, за да е достъпен до всички заинтересовани лица“ , обясни кметът. 
Заради огромния мащаб регистърът се изработва на седем етапа. Предстои финално обобщаване на данните за извънградски и крайградски паркове, извънселищни територии и промишлени зони.

„Убеден съм, че зеленият регистър е една революционна крачка по опазване на зеленото богатство на Варна. Това бе мой предизборен ангажимент, който изпълних“ , припомни Иван Портних. Той коментира и случая с отсечените дървета на ул. „Подвис“ във Варна заради предстоящ проект.

„Инвеститорът вече е реализирал компенсационна програма - засадени са 105 дървета в Морската градина. Припомням, че по мое нареждане бе променена наредбата и оттук нататък документи за откриване на строителна площадка няма да бъдат издавани, докато не бъде реализирано компенсаторно засяване на растителност“, каза кметът. Той допълни, че ще бъде направена още една поправка, която ще регламентира срок по изпълнение на компенсационните програми.

През следващата година ще започне ремонт на алеите в Морската градина, като за целта е отправено искане те да бъдат предоставени на общината за стопанисване, тъй като са държавна собственост. Обновяването на парка ще бъде в две посоки - рехабилитация на алейната мрежа, ново осветление, пейки, както и подобряване на зелената система – засаждане на нови дървета и повече цветя.

„Остава идеята за преместването на зоологическата градина. В момента водим разговори с правителството и имаме уверение и положително становище от министъра на отбраната, че теренът, който в Общия устройствен план е предвиден за строителството на зоопарка, ще бъде предоставен на общината.  Така при отварянето на програмите в новия програмен период на Европейския съюз, ще можем да търсим и европейско финансиране за изграждане на нов зоокът,“ допълни Иван Портних.