ЕС приветства „историческия поврат” в отношенията между САЩ и Куба
ЕС приветства „историческия поврат” в отношенията между САЩ и Куба / снимка: БГНЕС, архив

Европейският съюз определи като "исторически поврат" огласеното възстановяване на дипломатическите отношения между САЩ и Куба, замразени от повече от 50 години, предаде Франс прес.

"Днес започва да рухва още една стена", заяви в комюнике ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини, според която споразумението между Вашингтон и Хавана е "победа на диалога над конфронтацията".

Брюксел на свой ред се надява да установи връзки "с цялото кубинско общество, давайки тласък на икономическия и социалния напредък", добави Могерини.

"Правата на човека остават в центъра на европейската политика към Куба", подчерта обаче тя.

Отношенията между ЕС и Куба са официално прекъснати от 2003 г., когато режимът на Кастро прати в затвора 75 дисиденти в отговор на призивите на Европа за повече зачитане на човешките права на острова.

През февруари 28-те страни в Евросъюза одобриха повеждането на диалог за нормализиране на отношенията с Куба, за да се насърчи Хавана да продължи реформите в областта на човешките права. През март Куба прие това предложение. Представители на ЕС и Куба преговарят от май по "Споразумение за политически диалог и сътрудничество". На 9 декември Хавана поиска отлагане за неопределено време на третия кръг преговори за нормализиране на отношенията с ЕС, предвиден първоначално за 8 и 9 януари 2015 г., припомня АФП.

Новината за възстановяването на дипломатическите отношения между САЩ и Куба беше посрещната с ентусиазъм в Америка и Европа.

Папата - един от най-големите радетели за това сближаване, допринесъл съществено за него - първи приветства "историческото решение", обявено едновременно от президентите на САЩ и Куба. Канада, която от юни 2013 г. е домакин на разговорите между САЩ и Куба за нормализиране на отношенията им, също поздрави двете правителства.

Германия изрази голямо задоволство от "тази толкова добра новина във времена на многобройни конфликти", а Франция която участва дейно в сближаването между Европа и Хавана, изрази надежда, че то ще доведе до отменяне на ембаргото, наложено на Куба.

Испания също поздрави двете страни за "обнадеждаващата новина".

Представители на латиноамериканските страни, събрали се в Аржентина на 47-та среща на върха на южноамериканския общ пазар (МЕРКОСУР), приветстваха тази крачка към мира на континента. Дори най-острият критик на Вашингтон - венецуелският президент Николас Мадуро - поздрави Обама за "смелия и необходим за историята жест".

Най-остри реакции на неодобрение дойдоха от самите Съединени щати. Представители и на двете партии в Конгреса, подкрепящи изолацията на Куба, изразиха съжаление за решението на президента Барак Обама, което може да доведе до смекчаване на ембаргото, наложено от Джон Кенеди през 1962 г. Кубински изгнаници в Маями пък осъдиха решението на Обама като "предателство".

Бившият американски държавен секретар и потенциален кандидат за президентския пост Хилари Клинтън пък изрази подкрепа за решението на президента Барак Обама да установи дипломатически отношения с Куба след повече от 50 години враждебност, предаде Ройтерс.

"Въпреки добрите намерения, нашата десетилетна политика на изолация само укрепи хватката на режима на Кастро върху властта", посочи в изявление Клинтън. "Както съм казвала и преди, най-добрият начин да донесем промяна в Куба е да покажем на народа й ценностите, информацията и материалните удобства на външния свят", добави тя.

Подкрепям решението на президента Обама да промени курса в политиката към Куба, като наред с това запазва фокуса върху главната ни цел - да подкрепяме стремежа на кубинския народ към свобода, подчерта Клинтън. Бившата първа дама на САЩ приветства освобождаването на американеца Алън Грос, прекарал пет години в кубински затвор.

Източник: БТА