Интелектуалци срещу идеята паметникът пред НДК да се демонтира или мести
Интелектуалци срещу идеята паметникът пред НДК да се демонтира или мести / снимка: БГНЕС, архив
Интелектуалци срещу идеята паметникът пред НДК да се демонтира или мести
77046
Интелектуалци срещу идеята паметникът пред НДК да се демонтира или мести
  • Интелектуалци срещу идеята паметникът пред НДК да се демонтира или мести

Художници, архитекти инженери и общински съветници се обединиха срещу внесено проекторешение в Столична община паметникът „1300 години България", който се намира до Националния дворец на културата, да бъде демонтиран и преместен в Южния парк. Председателят на Съюза на българските художници Любен Генов посочи, че паметникът трябва да се реставрира, но не и да се демонтира, или да бъде преместен, защото се касае за опазването на културното историческо наследство на страната ни. Според внесения в Столичния общински съвет доклад пред НДК трябва да бъде възстановен Мемориала на бойците от I-ви и VI-ти софийски пехотен полк, който е бил на мястото на "1300 години България" преди 1979 година.

Любен Генов подчерта, че е необходимо проектиране на цялата визия на площада пред НДК:

„Като човек на изкуството са две каузите, които в случая се опитвам да защитя. Първо, опазване на културното и историческо наследство на България и второ, опазване и съхраняване на безценни образци на българското изобразително изкуство. Категорично сме за възстановяване на мемориала на загиналите войници от I-ви и VI-ти софийски пехотен полк, но не с механично налаганата идея за старото му място", заяви Генов.

Авторът на „1300 години България" проф. Валентин Старчев беше категоричен, че и неговият паметник, и Мемориалът имат право на живот. По думите му обаче трябва да се намери правилно решение. Демонтиране на паметника, според Старчев, е равно на унищожаването му:

„Става въпрос за един паметник, който е част от моя живот. Този паметник беше създаден във времето, когато се създадоха няколко елитни паметника с едни нови виждания, с едни нови посоки на структуриране, с едни нови посоки на извеждане на темите, с едни нови разбирания за монументалното изкуство. И двата паметника имат право на живот. И двата паметника трябва да съществуват, но нека да направим едно задълбочено, внимателно разсъждение за ситуацията и на двата паметника", допълни Старчев.

Председателят на Съюза на архитектите в България Георги Бакалов подкрепи тезата, че паметникът трябва да остане на сегашното си място.

„Авторът е жив, той многократно иска да го модернизира и направи. От друга страна, имаше анкета сред гражданите, но да правиш анкета, когато паметника си го оставил да се разруши и не поддържаш, след като е твое задължение, също е твърде дискусионно. Не трябва да се руши, нито пък да се премества, защото случайно кранът може да го изпусне", коментира Бакалов.