Археолози с ново дарение за неонатологията в Монтана
Археолози с ново дарение за неонатологията в Монтана / Петя Димитрова

От днес бебетата в неонатологията на болницата в Монтана ще бъдат претегляни с нова модерна електронна везна. Това стана възможно благодарение на дарението на учените от Института по археология на Българската академия на науките. За осма поредна година те подпомагат отделението с техника, според необходимостта.

„Радваме се да участваме в нещо добро като виждаме как са се променили нещата през последните години в отделението в Монтана. Това заяви Христо Попов – заместник-директор на Института по археология към Българската академия на науките, докато даряваше електронната везна на д-р Антоанета Блажева – началник на отделението. Като хора, които работят с миналото за нас е много добър опит да помагаме на децата, които са бъдещето.

Археолози с ново дарение за неонатологията в Монтана
netinfo

„Винаги имаме нужда от нова техника, защото пациентите ни са беззащитни и се нуждаят от най-доброто. Близо 10 процента от новородените са недоносени, уточни д-р Блажева. Процентът се запазва като тенденция през годините, на смъртността е значително овладяна

Историята за това как археолози помагат на неонатолозите в Монтана започва преди осем години. Тогава д-р Блажева прави изявление пред медиите за малкото кувиози в отделението и за трудния избор, който се налага да правят лекарите, кое от бебетата да поставят в кувиоз. Антоанета Керацова един от учените в Института по археология призовава своите колеги да направят добро дело и съберат средства за нов кувиоз. От тогава Институтът става постоянен дарител на отделението.

 

Археолози с ново дарение за неонатологията в Монтана
netinfo

Първото бебе, премерено с новата везна бе Веселин Торньов. Той е роден вчера на 16 декември и тежи 3 килограма и 220 грама. Веселин е едно от 10-те бебета, които в момента са в отделението по неонатология в Монтана. В него през тази година лекарите са се грижили за 762 бебенца. 92 от тях са родени в съседните градове – Лом, Берковица и Белоградчик и след това са транспортирани до болницата в областния град.