Сливен вече има паметник на кап. Петко войвода
Сливен вече има паметник на кап. Петко войвода / Община Сливен

Бюст–паметник на кап. Петко войвода беше открит в Сливен. Постаментът е в чест на 170 години от рождението на великия българин и се намира в района на църквата „Св. Цар Борис Михаил Покръстител”. Паметникът на кап. Петко войвода е дело на скулптура Николай Султанов. Стойността му е 2 000 лв., събрани чрез дарения на родолюбиви тракийци, граждани и фирми.

В символичното откриване на бюста се включиха Румен Андонов - заместник-кмет на община Сливен, Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества у нас и Кирил Киряков - председател на Тракийско дружество „Лазар Маджаров” - Сливени зам. областния управител Веска Вълчева. Бюстът беше осветен от отец Йоан, протойерей на храм „Св. Цар Борис Михаил Покръстител”. Пред паметния знак бяха поставени венци и цветя от държавни институции, граждански организации, гости на откриването и ученици, съобщават от общинския пресцентър.

 

Петко войвода е български хайдутин и революционер, посветил живота си на Освобождението на тракийските българи и обединението им с България; защитник на онеправданите християни в Османската империя. По време на Руско-турската освободителна война ръководи четническа дружина и действа активно в тила на турската армия. Ръководи охраната на християнското население в Беломорието и Родопите от турските войски и башибозушките и дезертьорските формирования на английския полковник Сенклер. След Освобождението Петко Киряков /Петко войвода/ става един от вдъхновителите на Тракийската организация в България и се превръща в неин символ и патрон. Признателните потомци издигат в негова чест многобройни паметници в страната, а днес и Сливен се присъедини към тях.