Българската и руската страна ще проведат конферентен разговор за Южен поток
Българската и руската страна ще проведат конферентен разговор за Южен поток / снимка: БГНЕС
Българската и руската страна ще проведат конферентен разговор за Южен поток
77029
Българската и руската страна ще проведат конферентен разговор за Южен поток
  • Българската и руската страна ще проведат конферентен разговор за Южен поток

България няма да праща делегация в Москва, а ще проведе конферентен разговор с руската страна по проекта "Южен поток" този петък, съобщи пред Дарик шефът на кабинета на министъра на икономиката - Филип Кирев. Инициативата е на министър Божидар Лукарски и енергийната министърка Теменужка Петкова. Българските представители ще разговарят с министъра на енергетиката на Русия Александър Новак.

Министрите Лукарски и Петкова са написали писмо, в което казват, че искат официален отговор от руския енергиен министър Александър Новак за проекта "Южен поток". След това е получено писмо, че Новак кани двамата министри на 18 и 19 декември в руската столица, като по думите на Кирев това се е случило вчера. Поради ангажименти на министър Лукарски, е била командирована заместничката му Даниела Везиева, както и енергийният министър Теменужка Петкова, обясни Кирев.

"Днес получихме отговор от Новак, че поради спешни ангажименти не може да ги приеме и предлага да се направи конферентна връзка и да се говори с него по тези въпроси", обясни шефът на кабинета на Божидар Лукарски.

На въпрос на Дарик дали инициативата за разговорите по "Южен поток" идва от руска или от българска страна, Киров каза, че първото изпратено писмо е било от страна на България и в него е поискана официална позиция от Русия за проекта.