Какви кредити изплащат варненските депутати
Какви кредити изплащат варненските депутати / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Кредити за около 350 000 лева изплащат варненските депутати, а само един от тях е посочил свързано лице, от чиято дейност може да настъпи частен интерес. Това става ясно от декларациите по Закона за конфликт на интереси, които народните представители са длъжни да попълнят. 

Павел Христов (ГЕРБ) е народният представител с най-много заеми. Той изплаща ипотеки за  31 520 евро и за 35 775 лева, потребителски кредит за 7 170 лeвa и кредитна карта за 5 100 лева.

Другите депутати с най-големи заеми са Радан Кънев (Реформаторски блок) и Ерджан Себайтин (ДПС). Кънев изплаща ипотечен кредит за 60 000 лв. Той е декларирал дял от 25 % в "НКН партнърс" ООД и участие във фондация „Свобода от страха”. Себайтин има дългове за 57 000 лева, 25 000 лева от които към фирмата „Пътстрой”. 

Красимир Петров (ГЕРБ) е декларирал ипотечен кредит за 31 000 лева, а Нели Петрова (ГЕРБ) – за 11 000 лева. Тя е посочила и участие като управител на гражданско сдружение „Карай умно, искам живот“. Управителят на Очна болница във Варна Руслан Тошев (ГЕРБ) изплаща заем от 10 000 лева.

Красимира Анастасова (ГЕРБ) обслужва  потребителски кредит в размер на 8 000 лева. Като свързано лице тя е посочила съпруга си Димитър Анастасов, който е общински съветник в Долни чифлик.

Единственият от групата на ГЕРБ, който няма заеми и участия в дружества, е Пламен Манушев. Като него „празни“ декларации са подали още Красимир Янков (БСП) и Калина Балабанова (Атака).

Бившият военен министър Ангел Найденов (БСП) изплаща заеми от 16 870 лева и 8 651 евро.

Валентин Касабов (Патриотичен фронт) е декларирал кредит от 5 500 лева и участие в боксово сдружение „Черноморец 1968”.

Емил Димитров (Патриотичен фронт) е посочил, че е управител на неправителствената организация „Гражданско общество срещу корупцията“, която е регистрирана през 2000 г., но не е развивала дейност и подлежи на отписване. 

Георги Ковачев („България без цензура“) има потребителски заем от 20 000 лева.

Георги Кючуков (АБВ) е отбелязал, че притежава фирмата ЕТ „Медтест Георги Кючуков“, която не е развивала дейност от 2002 г.

Спортният министър Красен Кралев (ГЕРБ), който беше избран за депутат от Варна, има  ипотечен заем за 479 514 лева и две кредитни карти с общ лимит близо 50 000 лева. Към момента на подаването на декларациите е бил в 9 фирми, имал е дялове в две компании (Юрофънд консултинг ООД, Глоуб Трейдинг Кралев и Борисов -съдружие), а преди 12 месеца е имал 4 фирми (Юрофънд консултинг, Глоуб Трейдинг Кралев и Борисов, Алтернатив медия груп, Пресгрупа "Блъсков и синове") и е участвал в 24 неправителствени организации.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, която беше водач на варненската листа на ГЕРБ, е подала „празна“ декларация.