Истинските елхи са по-полезни за здравето от изкуствените
Истинските елхи са по-полезни за здравето от изкуствените / Thinkstock/Getty Images

Истинските елхи са по-полезни за здравето от изкуствените, защото помагат на хората да се възстановят от стреса, съобщи в. "Дейли телеграф".

Елхата е най-спорната коледна традиция. Освен че се отсичат много дървета, те посипват хола с иглички. Затова много хора напоследък предпочитат изкуствените елхи. Според д-р Биргита Гатерслебен от университета в Съри обаче това е вредно за здравето. Според нея има много доказателства, че хората с истинско коледно дърво в хола печелят от "естествената среда".

"Хората, които живеят близо до природата, са по-щастливи и доволни от живота . Има много доказателства, че хората се възстановяват по-бързо от стрес и умствена умора, когато са в естествена среда, в сравнение с изкуствена. Известно е, че растенията в офиса имат положителен ефект за настроението и креативността на работещите там. От векове хората украсяват домовете си през зимата с вечнозелени растения като имел, бръшлян, лавър", казва д-р Гатерслебен.

Древните египтяни са използвали венци от вечнозелени растения като символ на вечния живот. Древните скандинавци са внасяли вечнозелени растения в домовете си в деня на зимното слънцестоене, за да гонят злите духове и да пазя хората. Ранните християни също са слагали зеленина в дома си като символ на живота, а иглолистните дървета са символизирали вечния духовен живот.

"Вечнозелените растения изглеждат живи, когато всичко наоколо изглежда мъртво. Хората харесват дълбочината на цвета и миризмата им, както и идеята, че нещо живо влиза в дома им".

Източник: БТА