Правителството дава варненската жп гара на концесия
Правителството дава варненската жп гара на концесия / DarikNews.bg, архив

Правителството подготвя за отдаване на концесия жп гарите във Варна и софийския квартал „Подуене“. В управленската програма на правителството освен двете жп гари е залегнала концесията и на три пристанищни терминала и едно летище, информира mediapool.bg.

По време на първия си мандат през 2011 г. министърът на транспорта Ивайло Московски внесе доклад за отдаване на концесия на части от пет жп гари – София, Пловдив, Варна, Бургас и "Подуене". Мотивът беше с частни средства сградите на гарите да бъдат обновени. Реално обаче само гарата в Пловдив беше отдадена на концесионер, но процедурата се обжалва и в момента се води съдебен спор срещу избрания изпълнител.

Междувременно с европейски средства тръгна модернизацията на жп гарите в София и Бургас. Заради изискването от 5-годишна устойчивост на проекта тези гари сега не са включени в програмата.

Първият кабинет на ГЕРБ имаше успех с предоставянето на концесия на пристанищните терминали, част от които бяха взети от фирми, свързани с братя Домусчиеви, с банкера Цветан Василев и с икономическата група "Химипорт".